Ucraina și Rusia se acuză reciproc de atacuri asupra infrastructurii energetice. Washingtonul, informat oficial

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de atacuri asupra infrastructurii energetice, în ciuda unui moratoriu propus de partea americană. În timp ce Kievul afirmă că forțele ruse au lovit din nou un obiectiv energetic din Herson, lăsând o parte a orașului fără electricitate, Moscova susține că infrastructura sa energetică a fost atacată constant de drone ucrainene și a transmis aceste informații oficialilor americani.
Potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, Ministrul Apărării al Ucrainei a avut contacte cu partenerii internaționali, inclusiv cu partea americană, și le-a transmis toate datele privind recentele atacuri rusești asupra infrastructurii energetice. Oficialul a precizat că un nou atac a avut loc în Herson, vizând în mod deliberat un obiectiv energetic și afectând alimentarea cu electricitate a orașului. Potrivit autorităților de la Kiev, aceste acțiuni constituie o încălcare clară a moratoriului privind încetarea atacurilor asupra infrastructurii critice, propus de Statele Unite.
„Insistăm ca fiecare astfel de încălcare să fie documentată și să primească un răspuns din partea partenerilor noștri. Din asemenea detalii aparent mărunte se compun marile întârzieri provocate de Rusia în procesul diplomatic”, a declarat Zelenski, adăugând că doar Moscova împiedică aplicarea moratoriului propus de Washington.
De cealaltă parte, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia respectă moratoriul și că, dimpotrivă, infrastructura energetică a țării sale a fost ținta unor atacuri ucrainene repetate. Potrivit lui Lavrov, ministrul Apărării rus, Andrei Belousov, a prezentat în cadrul Consiliului de Securitate o listă detaliată a obiectivelor vizate, inclusiv în noaptea precedentă.
„Am transmis această listă consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, Mike Waltz, și secretarului de stat, Marco Rubio. De asemenea, documentul a fost trimis reprezentanților noștri la ONU și OSCE pentru a demonstra, prin fapte concrete, cât valorează cuvântul actualei conduceri ucrainene”, a afirmat Lavrov, citat de Interfax.
Tot el a anunțat că se pregătește o nouă rundă de discuții între reprezentanții Rusiei și ai SUA, după o primă întâlnire desfășurată recent la Istanbul. Potrivit lui Lavrov, există un „progres vizibil” și „deschidere” din partea americanilor pentru depășirea blocajelor diplomatice dintre cele două țări.
În acest context, Casa Albă a transmis prin purtătoarea de cuvânt Caroline Leavitt că președintele Donald Trump este „dezamăgit” atât de Vladimir Putin, cât și de Volodimir Zelenski. „Trump vrea ca războiul să se încheie. Oamenii mor de ambele părți, iar conflictul durează de prea mult timp”, a menționat Leavitt, adăugând că administrația americană continuă să mențină legături atât cu Moscova, cât și cu Kievul.
Amintim că negocierile privind pacea în Ucraina și un posibil armistițiu în Marea Neagră au început pe 23 martie, la Riad, cu o primă rundă de discuții între delegația Statelor Unite și reprezentanții Ucrainei. A doua zi, luni, 24 martie, au urmat negocieri intense între delegațiile din SUA și Rusia, care s-au desfășurat pe parcursul întregii zile și s-au încheiat în jurul orei 22:00, ora Republicii Moldova. Marți, 25 martie, delegația ucraineană s-a întâlnit din nou cu oficialii americani.
Inițial, Kremlinul a refuzat să dezvăluie detalii despre discuțiile cu partea americană, însă ulterior a precizat că Rusia condiționează implementarea armistițiului de ridicarea mai multor sancțiuni economice.
CITEȘTE ȘI: