Corespondență Dan Alexe // UE se pregătește să amendeze Google și Apple pentru practici anticoncurențiale: penalități de multe miliarde în joc
Europa cere giganților americani, precum Apple, să-și îmbunătățească interoperabilitatea dispozitivelor cu platforme terțe, cum ar fi ceasurile inteligente și căștile audio. Companiile din SUA care nu se vor conforma acestei cereri europene riscă amenzi uriașe, ce ar putea fi anunțate chiar astăzi, miercuri, 2 aprilie. Toate acestea au loc în timp ce președintele american, Donald Trump, amenință că va impune tarife suplimentare țărilor care reglementează platformele tehnologice americane. Comisia Europeană ar putea anunța în cursul zilei sancțiuni pentru încălcarea regulilor UE privind concurența digitală, împingând astfel companiile denumite „Big Tech” într-o posibilă escaladare a războiului comercial dintre Statele Unite și Uniunea Europeană.
Un impas între UE și Statele Unite
„UE are toate mijloacele să răspundă pe măsură oricăror atacuri: lovitură pentru lovitură”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Să luăm companiile în cauză una câte una:
-
- Google este acuzat de practici anticoncurențiale și de două încălcări majore ale legislației UE. Prima se referă la promovarea serviciilor proprii (rezervări hoteliere, rezultate sportive etc.) în rezultatele căutărilor, în detrimentul concurenței.
A doua încălcare constă în faptul că Google ar împiedica dezvoltatorii să-și informeze clienții despre canale alternative prin care pot obține oferte mai avantajoase. Deși compania are dreptul de a percepe taxe dezvoltatorilor pentru redirecționarea utilizatorilor către alte platforme, Comisia consideră că aceste taxe sunt excesive și impuse pe o durată nejustificat de lungă.
-
- Apple – este vizată în ceea ce privește interoperabilitatea, aflată acum sub strictă supraveghere. Apple ar trebui să ofere documentație tehnică mai accesibilă dezvoltatorilor terți, pentru a facilita integrarea aplicațiilor și dispozitivelor cu sistemele iOS și iPadOS. Dacă aceste cerințe nu sunt respectate, Apple s-ar putea confrunta cu amenzi de peste 39 de miliarde de dolari!
UE are autoritatea legală de a aplica amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală a companiilor care încalcă regulamentele, sau chiar până la 20% în caz de recidivă. Cu venituri anuale de peste 350 de miliarde de dolari pentru Alphabet (compania-mamă a Google), aceste sancțiuni pot ajunge la sume colosale.
Toate aceste acțiuni urmăresc crearea unei piețe digitale mai echitabile, în care consumatorii beneficiază de opțiuni mai variate, iar întreprinderile mici pot concura cu giganții tehnologiei digitale.
Totuși, persistă întrebări legale cu privire la echilibrul dintre stimularea inovației tehnologice și riscul unei reglementări excesive. Un prim răspuns ar putea veni chiar astăzi.