Expert: Fără sprijinul Germaniei și unitatea aliaților, nu făceam față provocărilor de securitate

Aportul Germaniei în domeniul expertizei și sprijinului diplomatic pentru instituțiile publice de la Chișinău este esențial pentru întărirea capacităților interne ale Republicii Moldova, pentru avansarea în procesul de integrare europeană și reziliența generată de agresiunea Rusiei. Într-un interviu pentru Moldova 1, experta în relații internaționale, Angela Grămadă, a mai comunicat că țara noastră este expusă riscurilor și poate deveni un „teren propice pentru breșe de securitate” în regiunea extinsă a Mării Negre și necesită un sprijin continuu din partea statelor membre ale UE și NATO.
DISCURSUL RĂZBOIULUI ÎN MANDATUL BAERBOCK
Moldova 1: Este a cincea vizită în Republica Moldova a șefei diplomației germane, Annalena Baerbock. Cum evaluați impactul oficialei asupra stabilității Republicii Moldova, dar și a regiunii, și asupra procesului de integrare în UE?
Angela Grămadă: Amenințările și riscurile la care au fost expuse și alte state din regiune au schimbat mai mult decât era previzibil discursul Germaniei cu privire la Europa de Est. Nu doar statele din Europa de Est și din Europa Centrală resimt aceste amenințări, dar și economia germană a avut mult de suferit. De aceea, a fost nevoie de crearea unei coeziuni în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, dar și printre partenerii care își puteau asuma un rol mai mare în a ajuta atât Ucraina, cât și Republica Moldova sau alte state membre care erau expuse la asemenea riscuri și amenințări.
ANNALENA BAERBOCK ÎN RELAȚIA CU REPUBLICA MOLDOVA
Angela Grămadă: Mandatul său în relația cu Republica Moldova a fost unul destul de aglomerat, ca și conținut – foarte consistent. Cunoaștem cifrele oficiale prin care s-a vorbit despre asistența financiară oferită la nivel bilateral de către Germania. Este cazul să reamintim conferința Franța, România și Germania. Aceste trei state inițiatoare au mobilizat un suport politic, dar și financiar pentru Republica Moldova, în condițiile în care agresiunea rusă s-a extins asupra Ucrainei. Fără această coeziune internațională de resurse și asistență pentru Republica Moldova, nu cred că am fi făcut față acelor provocări de securitate, nu doar economice, la care am fost expuși.
ASISTENȚA PENTRU INTEGRAREA ÎN UE ȘI IMPACTUL INVESTIȚIILOR GERMANE
Angela Grămadă: Deși a fost un mandat cu foarte multe provocări, a avut și rezultate la fel de multe și la fel de bune pentru Republica Moldova. Contează foarte mult și asistența pentru integrarea în UE. Este mai puțin vizibilă, pentru că acolo sunt detalii tehnice. Se discută despre experiența Germaniei sau expertiza pe care o poate oferi și sprijinul diplomatic la nivelul instituțiilor europene să aducă un beneficiu real instituțiilor publice de la Chișinău. Trebuie să apreciem acest lucru. Este cazul să recunoaștem investițiile germane, avem foarte multe companii cu capital mixt care funcționează pe teritoriul Republicii Moldova. Dar avem și companii care exportă. Germania poate nu este cel mai mare consumator de produse și servicii din Republica Moldova, dar contează atunci când analizăm balanța comercială externă a țării noastre.
SPRIJINUL PENTRU UCRAINA ÎN FAȚA AGRESIUNII RUSEȘTI
Moldova 1: Schimbarea diplomației de la Berlin ar putea influența angajamentele Germaniei față de Ucraina, Republica Moldova și Europa de Est, în general?
Angela Grămadă: Se înțelege foarte clar că riscurile de a abandona Ucraina vor duce la mai multă instabilitate, agresiune din partea Federației Ruse. Nu vor fi expuse doar state non-membre ale Uniunii Europene, ci și state membre ale UE. Și în această situație este necesară o abordare foarte pragmatică, atât a modului în care se va contracara această agresiune rusească împotriva țării vecine, dar și modul în care o vor aborda europenii, Germania și Franța, fiind printre liderii relației bilaterale cu Statele Unite ale Americii. Pentru că este nevoie de o demonstrație clară că, fără coeziune în jurul său, în rândul statelor membre ale ONU, nu va fi posibilă înfrângerea agresiunii pe care Federația Rusă o are împotriva Ucrainei.
REPUBLICA MOLDOVA SI CONTEXTUL GEOPOLITIC
Moldova 1: Având în vedere tensiunile cu cancelarul Scholz pe teme precum ajutorul pentru Ucraina, cum a reușit Baerbock totuși să sublinieze rolul Germaniei în Europa de Est, în ciuda fricțiunilor din cadrul unui Guvern de coaliție?
Angela Grămadă: Suntem vecinii Ucrainei, iar Republica Moldova este inclusă în planurile Federației Ruse. Poate nu neapărat pentru a fi țintă a agresiunii militare, dar este clar că sunt vizate instituțiile publice. Și sunt anchetate acele instituții publice care, în mod normal, ar trebui să fie reziliente la agresiuni externe, fie că sunt de tip Hard Security, fie că sunt de tip Soft Power. Deci, Republica Moldova trebuie să fie susținută pentru a-și întări instituțiile și capabilitățile militare. Pentru că, altfel, ar putea deveni un teren propice pentru breșe viitoare de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre și pe flancul său estic. De aceea, atenția externă este îndreptată spre Chișinău, pentru a susține instituțiile și pentru a le oferi acele pârghii prin care acestea pot deveni mai puternice în fața unor imixtiuni externe pe care Rusia încearcă să le aplice împotriva autorităților de la Chișinău.
Ministra Afacerilor Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, se află în vizită oficială la Chișinău. Subiectele vizate țin de securitatea energetică și sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova. Sunt incluse întrevederi cu președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean.
Pe final de mandat, ministra Germaniei întreprinde un turneu de rămas bun la Chișinău, după ce ieri s-a aflat la Kiev pentru a reafirma sprijinul constant al Germaniei pentru țara aflată în război. Germania intenționează să o nominalizeze pe Annalena Baerbock drept candidat la funcția de președinte al Adunării Generale a ONU în sesiunea 2025-2026.