Politic

Biroul politici de reintegrare: Tiraspolul blochează reuniunea în formatul 1+1

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Reuniunea în formatul 1+1 care urma să aibă loc joi, 3 aprilie, a fost din nou blocată de Tiraspol, anunță Biroul politici de reintegrare. Motivul formal invocat de către reprezentantul politic al regiunii transnistrene este numărul mare de probleme de pe agenda negocierilor, precizează sursa citată.

În pofida faptului că reprezentantul politic al Tiraspolului invocă un număr mare de probleme care s-ar fi acumulat în ultimele câteva luni pe agenda discuțiilor dintre cele două maluri ale Nistrului, tot el ne-a comunicat, miercuri, că respinge atât ideea unei reuniuni în sediul Misiunii OSCE de la Chișinău, cât și a unei videoconferințe, insistând pe organizarea întrevederii la Bender”, se spune în comunicatul Biroului politici de reintegrare publicat pe Telegram.

Autoritățile de la Chișinău consideră că această abordare, „total contraproductivă, e o mărturie a faptului că Tiraspolul nu-și dorește restabilirea dialogului și soluționarea la masa de negocieri a problemelor acumulate”.

Urmând o agendă dictată din exterior, care contravine intereselor cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, Tiraspolul caută să împingă dialogul în impas și să disemineze neîncredere în societate”, subliniază sursa citată.

Reprezentanții Tiraspolului au emis un comunicat în care afirmă că reuniunea în formatul 1+1 care urma să aibă loc joi eșuează din cauza refuzului autorităților de la Chișinău de a o desfășura la oficiul Misiunii OSCE de la Bender.

Aceasta este a doua reuniune în acest format care a eșuat în acest an. Ultima întrevedere a avut loc cu peste patru luni în urmă.

Amintim că discuțiile în formatul 1+1, adică numai între oficiali de la Chișinău și Tiraspol, au început a fi purtate după ce formatul extins de negocieri privind reglementarea transnistreană 5+2 a devenit total nefuncțional odată cu invadarea la scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Lansat în 2005, formatul 5+2 presupune convorbiri între Chișinău și Tiraspol cu participarea Rusiei, Ucrainei și OSCE ca mediatori. Statele Unite și Uniunea Europeană au calitatea de observatori.

CITEȘTE ȘI:

Citește mai mult