Externe

Corespondență Dan Alexe // Taxe vamale ale SUA: în sfârșit un răspuns UE comun și eficace?

Anunțurile lui Donald Trump au zguduit piețele globale, provocând reacții din partea Chinei și a puterilor economice emergente. Pe acest fundal, luni, 7 aprilie, au loc la Bruxelles și Luxemburg reuniuni ale miniștrilor de externe și ai comerțului ai țărilor din Uniunea Europeană pentru a ajunge la o poziție comună și la un răspuns european coerent, bine închegat și pe măsură din partea Uniunii.

Până acum, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a tot anunțat că răspunsul comun al celor 27 adus tarifelor vamale ale lui Donald Trump nu va întârzia să sosească. Astăzi pare că va fi momentul.

Administrația lui Donald Trump a afirmat duminică, 6 aprilie, că peste 50 de țări au contactat Casa Albă pentru a negocia taxele vamale generale impuse de Washington, avertizând că aceste discuții ar putea dura câteva luni.

Peste 50 de țări au abordat guvernul Trump cu privire la reducerea barierelor lor vamale, a taxelor lor vamale și a opririi manipulării valutare”, a declarat ministrul de Finanțe al SUA Scott Bessent la televiziunea NBC, fără însă a menționa măcar vreuna din acele țări. Asta lasă să plutească o îndoială asupra coeziunii și fiabilității administrației Trump, unde deja se întrevăd fisuri între republicanii moderați și fanaticii susținători ai lui Elon Musk și ai curții apropiate a lui Trump.

Însă Donald Trump, ale cărui anunțuri au făcut ca piețele să se prăbușească și au declanșat scandal și panică în restul lumii, acuză acum partenerii economici ai Statelor Unite că îi „jefuiesc” țara, principala (încă) economie a lumii.

Drept urmare, Trump a decis zilele trecute să impună o cotă universală de 10% impozit vamal pentru toate produsele importate în Statele Unite, cotă care a intrat deja în vigoare sâmbătă. Aceasta va fi ridicată, de miercuri, 7 aprilie, pentru câteva zeci de parteneri comerciali importanți, în special pentru Uniunea Europeană (20%) și China (34%). „Vom vedea dacă ceea ce au de oferit este credibil”, a explicat Scott Bessent, „pentru că după douăzeci, treizeci, patruzeci, cincizeci de ani de comportament neadecvat din partea lor, nu putem reîncepe de la zero.”

China a răspuns însă imediat noilor taxe americane, anunțându-și propriile noi taxe vamale, liderii europeni și-au întețit contactele în weekend înainte de întâlnirea de luni la Luxemburg a miniștrilor de comerț exterior ai Uniunii Europene, dar și a celor de externe pentru a pregăti „răspunsul european de adus Statelor Unite".

Lumea așa cum o cunoșteam a dispărut”, a rezumat premierul britanic, Keir Starmer, referitor la această chestiune a ordinii comerciale globale.

Chiar și premierul israelian Benjamin Netaniahu e neliniștit și urmează să se întâlnească luni la Washington cu Donald Trump pentru a discuta, printre altele, noua taxă vamală de 17% pe care Statele Unite plănuiesc să o impună Israelului.

Deocamdată, „Wall Street” a văzut o capitalizare bursieră de peste 6.000 de miliarde de dolari dispărând în două zile, potrivit indicelui Dow Jones al US Total Stock Market.

Dan Alexe

Dan Alexe

Autor

Citește mai mult