Cultură

Discuții între generații la Biblioteca Națională „Ion Creangă”

O discuție între două generații, prin prisma cărții și a cititului, a avut loc recent în cadrul unei întâlniri organizate de Biblioteca Națională „Ion Creangă”. Elevi din licee și școli au făcut un schimb de opinii și recomandări de lectură cu personalități din lumea literelor, o experiență captivantă și utilă mai ales în epoca digitală.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

La Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” s-a desfășurat un eveniment cu genericul „Dialogul generațiilor despre lectură și cărți”. Directoarea bibliotecii menționează că astfel de convorbiri sunt necesare pentru dezvoltarea tinerei generații.

„Aceste tehnologii pot fi utilizate în diferite scopuri, este important să-i ghidăm pe copii să le utilizeze în scopuri nobile ca să zicem așa. Iar în paralel cu utilizarea acestor tehnologii chiar și în lectură pentru că sunt anumite genuri de cărți cum ar fi enciclopediile, care cred că în curând nu vor mai apărea pe hârtie”, spune directorul bibliotecii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.

La rândul lor, adolescenții au povestit despre ce îi motivează să citească și ce literatură preferă.

„Mie îmi place să citesc din cauza că am mulți autori preferați. Cartea preferată - „Tată bogat, tată sărac”;

„Nu aș putea spune că am un autor preferat, dar cred că o serie de cărți ar fi „Darul lui Jonas”; „Pe mine mă motivează interesul către a afla ceva nou. Autorul meu preferat este Miyamoto Musashi, un autor japonez care scria despre Japonia feudală.”

„Toate discuțiile sunt importante și mai ales atunci când sunt într-o sală și cei care au o experiență de viață în spate și cei care abia intră în viață și se simt deja adulți. Acești adolescenți pe care i-am avut azi au fost foarte porniți să facă pasul în viață. Eu cred că lectura este una dintre trăsăturile definitorii ale omului”, spune scriitorul Emilian Galaicu-Păun.

Întâlnirea a fost organizată cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii.

Citește mai mult