Economic

Autoritățile promit investiții duble în agricultură, în următorii șapte ani

Investițiile în agricultură vor crește treptat și, practic, se vor dubla, în următorii șapte ani. Cel puțin asta prevede Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2023 - 2030, care presupune că, într-un final, pentru acest domeniu strategic se vor aloca anual trei miliarde de lei. Documentul a fost aprobat de Executiv la propunerea Ministerului Agriculturii și are drept scop consolidarea securității alimentare, dar și îmbunătățirea condițiilor de trai în mediul rural. La rândul lor, experții spun că tehnologizarea agriculturii va acoperi lipsa brațelor de muncă și va ridica competitivitatea producției pe piața externă.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Obiectivele principale ale Strategiei sunt fortificarea sectorului agricol, dezvoltarea industriei alimentare și diversificarea pieței. Totodată, un accent aparte este pus pe reabilitarea sistemelor de irigare și dezvoltarea sectorului zootehnic.

„Până în 2025, în baza creditului de împrumut cu Banca Mondială, sperăm să reușim să restabilim în jur de 7,5 mii de ha cu sisteme de irigare centralizată. Până în 2025, în fermele din Moldova să avem un minim de 20 de mii de vaci mulgătoare. Asta ar acoperi 40% din tot necesarul de materie primă”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Dezvoltarea satelor este o prioritate a actualului Guvern. Astfel, prin aplicarea Strategiei se urmărește ca, în sectorul agricol, să fie create cât mai multe locuri noi de muncă.

„Fiecare fermă înseamnă locuri de muncă durabile, bine plătite. Agricultura astăzi poartă caracter ocazional și sezonier, zootehnia este total depășită. Vorbim despre digitalizarea agriculturii, aceleași drone, asta ar ajuta foarte mult să menținem tineretul în agricultură și ar fi pentru ei mult mai interesant când vorbim de tehnologii noi”, a mai declarat Vladimir Bolea.

Experții apreciază noua strategie aprobată de autorități, dar cred că este important să fie monitorizat modul în care se implementează aceasta.

„Există câteva direcții care sunt esențiale, în opinia mea: tehnologizarea agriculturii, inovarea, care trebuie să ajungă în agricultură. E un sector unde acum este lipsă de brațe de muncă, dar e un sector care e într-o concurență acerbă cu sectoarele din țările vecine. Extinderea suprafețelor irigabile, dotarea tehnică, eliminarea șocurilor legate de piețele de desfacere”, susține Viorel Chivriga, expert economic, IDIS Viitorul.

Obiectivele strategiei au fost elaborate în funcție de necesitățile fermierilor și consumatorilor și sunt orientate către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, stabilite de Agenda ONU-2030.

Citește mai mult