Economic

Moldovenii se împrumută mai puțin: Creditele acordate de bănci, în scădere cu aproape 30 la sută

Anul a început cu mai puține împrumuturi de la bănci. În ianuarie curent, moldovenii au accesat mai puține credite, față de luna decembrie 2022. Potrivit experților, este un trend, care se repetă în fiecare an, în timp ce băncile încearcă să se conformeze reglementărilor mai severe din sectorul bancar. Cele mai multe credite au fost oferite pentru antreprenoriat în comerț, pentru procurarea locuințelor, dar și pentru consum.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

În ianuarie, moldovenii au solicitat credite în valoare totală de peste trei miliarde de lei, în scădere cu aproape 30 la sută față de luna decembrie. Cel mai des, omenii apelează la credite cu termenul de rambursare între doi și cinci ani.

„La moment nu sunt acele tempouri de creditare care au fost: poate și băncile au devenit mai atente pentru că sunt și reglementări prudențiale ale sectorului bancar. Primele luni, ianuarie-februarie, o parte a persoanelor depun și retrag mai puțin, pentru că este o lună și a cadourilor”, a declarat Dumitru Ursu, președintele Ligii Bancherilor.

În timp ce antreprenorii riscă și iau credite, unii oamenii spun că preferă să nu se împrumute de la bănci.

„Da, am un credit de consum. Înainte de a lua un credit trebuie să calculăm bine veniturile ca să vedem dacă putem să achităm ratele”.

„Când am nevoie, apelez la bănci, dar salariul îmi permite ca să achit la timp”.

„Am luat pe timpul pandemiei, când am rămas fără muncă și eu, și soțul. Acum nu ne putem clarifica”.

„Nu am luat niciodată și nici nu o să iau, că procentele pot să se schimbe și pierde omul. Mai bine împrumut de la neamuri”, spun oamenii.

Datele BNM arată că, în luna ianuarie, depozitele noi, în bănci, au crescut cu aproape 90 la sută, față de acum un an. Experții spun că acest lucru se datorează stabilității macroeconomice și reprezintă o revigorare a economiei naționale.

„Orice creștere a acestor depozite sunt o șansă foarte bună de a credita economia cu surse proprii. Asta se datorează stabilității financiare care este în ultimul an”, a mai spus Dumitru Ursu, președintele Ligii Bancherilor.

Datele oficiale arată că soldul total al creditelor din sectorul bancar, la 1 februarie, constituia peste 60 de miliarde de lei, în timp ce soldul depozitelor depășea suma de 96 de miliarde de lei.

Citește mai mult