La Chișinău au fost lansate Zilele Bibliotecii „Onisifor Ghibu”

Biblioteca Municipală „Onisifor Ghibu” și-a deschis larg ușile pentru cititori în cadrul ediției din acest an a Zilelor Bibliotecii. Până pe 22 mai, vizitatorii pot asista la lansări de carte, recitaluri muzicale, ateliere creative pentru copii și dezbateri literare. Chiar din prima zi, evenimentul a adunat scriitori, profesori și elevi dornici să celebreze rolul bibliotecii în comunitate.

Biblioteca are astăzi peste 45 de mii de volume și promovează lectura și valorile naționale.
„Noi suntem o bibliotecă care vorbește și prin prisma unui laborator de cercetări literare și bibliografice. Până în prezent, am reușit să oferim cititorilor mai multe volume de exegeză literară din arhiva manuscriselor lui Nicolae Esinencu, Anatol Ciocanu, Ion Vatamanu”, spune directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, Vitalie Răileanu.

Bibliografa Lidia Kulikovski, alături de alte personalități de la noi și din București, s-a aflat printre artizanii fondării Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.
„A fost mai mult decât inaugurarea unei biblioteci publice, a fost o reuniune cu țara. Aceste rafturi de lemn le-au adus de la București împreună cu cărțile. A venit o echipă care a lucrat, au făcut catalogul și s-a deschis ca o bibliotecă academică și așa și a devenit”, povestește Lidia Kulikovski, fostă directoare a Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.

Zilele Bibliotecii „Onisifor Ghibu” au fost deschise cu un recital susținut de elevii liceului care poartă același nume.
Biblioteca „Onisifor Ghibu” este pentru mine un loc de refugiu, un loc unde găsesc cărțile preferate, unde iubesc să lecturez.

„Orice activitate pe care o organizăm în această casă de suflet este o prietenie frumoasă dintre elevi și carte, dintre elevi și scriitori”, menționează profesoara Olga Sîrghi.
„Cele mai multe cărți ale mele le-am lansat aici și aici mă simt ca la mama acasă”, spune poetul și profesorul universitar Gheorghe Colțun.

Zilele Bibliotecii „Onisifor Ghibu” nu sunt doar o tradiție, ci un prilej de reafirmare a valorilor culturale.
„Este un prilej nu doar de a evoca, dar încă o dată de a reflecta asupra adevărurilor pe care le-a lansat Onisifor Ghibu chiar și în privința Unirii. Mai ales în contextul zilei de astăzi, când ne dorim încadrare în spațiul nostru firesc european”, subliniază profesorul universitar Tamara Cristei.


Biblioteca Publică „Onisifor Ghibu” este una dintre primele din Chișinău care conține carte românească. A fost inaugurată pe 15 ianuarie 1992 cu sprijinul Bibliotecii Metropolitane București.
