Adio, ștampile! Uniunea Europeană va digitaliza trecerile de frontieră

Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord preliminar privind lansarea treptată a sistemului automatizat de înregistrare a intrărilor și ieșirilor (Entry/Exit System – EES) la frontierele externe ale UE, sistem ce va înlocui actualele ștampile aplicate în pașapoartele de călătorie. Anunțul a fost făcut luni, 19 mai, pe site-ul oficial al Consiliului UE.
Decizia de a introduce sistemul EES a fost luată încă din 2017, însă lansarea acestuia a fost amânată de mai multe ori. Ultimul termen propus era anul 2024, dar la finalul anului trecut, Comisia Europeană a amânat din nou lansarea, invocând lipsa de pregătire a unor state membre precum Germania, Franța și Țările de Jos. Ca urmare, Comisia a cerut elaborarea unui nou regulament care să permită o implementare treptată, și nu simultană, a sistemului.
Potrivit noului acord, lansarea EES va avea o perioadă de tranziție de șase luni. „Până la finalul acestei perioade de tranziție, statele membre vor continua să aplice manual ștampilele în documentele de călătorie”, se precizează în comunicatul de presă. Anterior, se anunțase că sistemul EES va înlocui complet ștampilele în pașapoarte.
Acordul dintre Consiliul UE și Parlamentul European nu înseamnă că lansarea EES începe imediat. Data exactă va fi stabilită ulterior de Comisia Europeană. De asemenea, acordul din 19 mai este doar preliminar și trebuie aprobat în mod oficial atât de Consiliul UE, cât și de Parlamentul European, scrie DW.
Va duce noul sistem la formarea de cozi mai mari?
Sistemul digital EES va înregistra automat datele persoanelor care intră în Spațiul Schengen sau părăsesc această zonă, inclusiv date biometrice precum amprentele și fotografia facială. Autoritățile statelor membre vor avea acces permanent la datele personale ale cetățenilor țărilor terțe și la istoricul călătoriilor acestora, putând astfel verifica dacă respectă perioada legală de ședere.
„EES va reduce semnificativ riscul de fraudă cu identități și de depășire a duratei legale de ședere”, se arată în declarația Consiliului UE.
Anterior, au existat îngrijorări exprimate în mass-media și de autoritățile din Regatul Unit că noul sistem ar putea duce, de fapt, la creșterea timpului de așteptare la frontierele Schengen. În proiectul noului regulament este prevăzut că statele UE vor putea dezactiva temporar EES „în cazul în care fluxul intens de persoane va genera timpi de așteptare foarte mari”.