Politic

Victor Chirilă: Abrogarea decretulului care garanta soluționarea conflictului transnistrean nu anulează tratatul de bază

Abrogarea decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012, în baza căruia era recunoscută suveranitatea Chișinăului în problema regiunii transnitrene, nu anulează tratatul de bază semnat de Republica Moldova și Federația Rusă în noiembrie 2001, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă.

Acesta precizează că, în conformitate cu articolul 1 al respectivului tratat, Rusia s-a angajat să respecte „inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială, independența politică, reglementarea pașnică a diferendelor, neamestecul în treburile interne”.

„Desigur, autoritățile Republicii Moldova au luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012. Înțelegem că urmează aprobarea și publicarea unei noi concepții de politică externă a Rusiei, pe care o vom examina cu atenție la Chișinău. Poziția Republicii Moldova cu privire la reglementarea transnistreană rămâne, însă, aceeași, axată pe reglementarea pașnică, prin mijloace diplomatice și politice, a conflictului”, a afirmat Chirilă.

Diplomatul moldovean a subliniat că țara sa va continua să solicite Federației Ruse respectarea angajamentelor sale internaționale de retragere necondiționată a forțelor sale militare staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că miercuri, președintele rus, Vladimir Putin, a abrogat decretul privind cursul de politică externă al Federației Ruse, care viza și Republica Moldova. Este vorba despre decretul emis în 2012 privind prioritățile Federației Ruse, care prevedea și rezolvarea diferendului transnistrean. Putin a semnat documentul la doar câteva ore după ce s-a adresat Adunării Federale cu discursul său tradițional către națiune.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult