Janis Mazeiks: Este important ca Republica Moldova să-și sporească capacitatea de a-și proteja hotarele
Este important ca Republica Moldova să-și consolideze reziliența și să sporească propria capacitate de a-și proteja hotarele. Declarația a fost făcută de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, într-o conferință de presă. Totodată, ambasadorul a menționat că Uniunea Europeană va continua să sprijine țara noastră atât financiar, cât și politic.
Referindu-se la declarațiile președintelui Volodimir Zelenski și a președintei Maia Sandu despre planurile Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova, ambasadorul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că instituțiile Uniunii Europene știau despre acest lucru.
„Sigur că am văzut și noi, ca și toată lumea, că au fost încercări de a destabiliza țara, dar la fel am văzut și faptul că autoritățile au reușit să gestioneze cu succes această situație și proces. Pentru noi este foarte important ca țara să-și consolideze reziliența. Este ceea ce noi susținem în mai multe domenii. Pe de o parte, este sporirea capacității țării de a-și proteja hotarele, de a-și menține securitatea pe intern, inclusiv consolidarea capacității sectorului de apărare”, a menționat diplomatul.
De asemenea, ambasadorul Uniunii Europene a menționat că autoritățile de la Chișinău ar trebui să-și consolideze și capacitatea de protecție cibernetică.
„Securitatea, din perspectiva noastră, nu ține doar de echipament adecvat pentru armată sau pentru poliție, dar asta ține, la fel, și de puterea societății, a instituțiilor democratice, puterea mass-media și a societății civile, în general. Și acestea sunt domenii, în care noi lucrăm de ani de zile. Aș menționa și sectorul energetic, reziliența energetică, deoarece este o parte importantă a securității țării”, afirmă ambasadorul UE.
Totodată, Mazeiks a declarat că este foarte important că Republica Moldova a devenit țară candidată pentru aderare la UE și mizează pe o bună conlucrare cu noul Guvern de la Chișinău.
„Noi am fost bucuroși să vedem că Guvernul a depus foarte mult efort pentru realizarea acelor nouă recomandări, cinci dintre care vizează sectorul justiției și lupta împotriva corupției. Este un volum mare de lucru, care urmează a fi realizat, dar vedem că țara acționează în mod pragmatic asupra problemelor identificate și că avansează în realizarea reformelor”, menționează ambasadorul Janis Mazeiks.
Diplomatul european a subliniat și importanța reformei în justiție, inclusiv finalizarea procesului de evaluare a integrității magistraților și curățării sistemului de judecători corupți.