Cultură

Programul festivalului Mărțișor: Vor fi organizate 20 de concerte în capitală și 12 în alte localități ale țării

Primăvara, reînvie și cultura. În perioada 1-10 martie, în întreaga țară se va desfășura Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor-2023”. La Chișinău vor fi organizate 20 de concerte, iar alte 12 în mai multe regiuni ale țării. Oamenii vor putea să se delecteze cu muzică clasică, populară, jazz și chiar pop-rock. Printre invitații speciali se numără Delia, „Lăutarii” lui Botgros, formația „Zdob și Zdub”, „Lupii” lui Calancea și alții. Bugetul din acest an al festivalului este de 2,5 milioane de lei.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Ediția din acest an a festivalului „Mărțișor” va pune accent, în mod deosebit, pe celebrarea maestrului Nicolae Botgros. Spectatorii vor avea ocazia să-i admire creația în diverse stiluri și formate.

„Anul acesta maestrul Nicoale Botgros a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani și, desigur, în festivalul „Mărțișor” îl vom celebra. Vom avea trei spectacole omagiale dedicate maestrului Botgros și lăutarilor – „Lăutarii”, „Lăutarii Altfel” și „Lăutarii” împreună cu Calancea și „Lupii”, spune ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Invitați sunt și artiști din Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Spania, Statele Unite ale Americii și România.

„Pe 6 martie, ora 18.00, avem un show al interpretei din România, Delia - Mulțumesc, iubită mamă! Este un show dedicat mamei, femeii că este în ajun de 8 martie. 8 martie - formația „Zdob și Zdub” lansează un nou single – „Floarea-Soarelui”. Este un program nou și au invitați speciali, trupa „Cuibul”, menționează directorul „Moldova-Concert”, Andrei Locoman.

La Chișinău, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va avea cinci spectacole de muzică academică, altele 12 vor fi desfășurate în teritoriu.

„Culminația va fi oratoriul „Miorița” de Ion Macovei și suntem mândri că am reușit să restabilim această mare capodoperă, deoarece știți că biblioteca filarmonicii a ars și această lucrare, împreună cu celelalte, au ars și grație partiturii pe care a păstrat-o cumva Ilona Stepan, care era scrisă de mână, de autor. Acum s-a muncit mult și s-a restabilit această creație și va fi interpretată în data de 7 martie”, spune directorul Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol.

În data de 10 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” va avea loc spectacolul de închidere a Festivalului cu genericul „Hora Mare”, susținut de Orchestra de muzică populară „Mugurel” și Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”.

Programul integral al evenimentelor este postat pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii, precum și pe rețelele de socializare ale instituțiilor concertistice. Festivalul "Mărțișor" din acest an va ajunge cu spectacole și la Nisporeni, Ungheni, Comrat, Chetlova, raionul Orhei, Soroca, Hrușova, raionul Criuleni, Bălți, Cimișlia, Călărași și Strășeni.

Citește mai mult