Social

Opinii: Rusia ar fi redus volumele de gaze către regiunea transnistreană pentru a destabiliza R. Moldova

Federația Rusă a „redus brusc” volumele de gaz livrate regiunii transnistrene, iar uzinele din regiune au trimis toți angajații în șomaj tehnic până la finele săptămânii, a anunțat, luni, membrul Consiliului de Administrație al SA „Energocom”, Alexandr Slusari. Expertul în probleme de securitate, Andrei Curăraru, susține că această decizie a Moscovei ar urmări să destabilizeze R. Moldova înainte de alegerile parlamentare din toamna curentă.

„Stațiile sunt închise și zic că degrabă metan nu va fi. Se zvonește că rușii cer în schimb ca cei din Transnistria să pornească niște provocări la adresa Chișinăului”, a declarat Alexandr Slusari.

„Din 2 milioane de metri cubi care mergeau zilnic săptămâna trecută și erau suficiente pentru industria și celelalte necesități, acum merge câte un milion care asigură strict necesarul. Se zvonește că Rusia încearcă să împingă Transnistria să aibă o poziție mai activă, dură în cadrul acestui război dintre Ucraina și Rusia”, a mai spus Slusari.

Atât Alexandr Slusari, cât și expertul în politici de securitate, Andrei Curăraru, susțin că ordinul ar veni de la Serghei Kirienko, adjunctul administrației prezidențiale ruse, iar scopul este „de a crea haos înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova”.

„Rusia nu a închis gazul complet, a făcut ceva mai periculos – l-a redus brusc în stânga Nistrului. Ca avertisment, regimul separatist a fost pus în genunchi, livrările de metan s-au redus, stațiile de alimentare blocate, uzinele închise, oamenii trimiși în șomaj tehnic. Serghei Kirienko, adjunctul administrației prezidențiale ruse, este creierul operațiunii și a început deja campania electorală nu la Moscova, dar în R. Moldova. Scopul este să creeze haos înainte de alegerile parlamentare, să bage partidele proruse în Parlament prin șantaj și frică. Ce urmează - operațiuni sub steag fals, drumuri și căi ferate blocate, posibil un blackout real. Știați că 70 procente din curentul venit în R. Moldova trece prin Dnestrovsk, un nod energetic controlat de separatiști? Dacă se întrerupe acolo, rămânem în beznă. Ți se pare întâmplător? Ne-au mai amenințat și în februarie cu așa scheme. Kirienko încă n-a tras de întrerupător, dar are mâna pe el. Cine vrea alegeri pe întuneric?”, a subliniat expertul într-un video plasat pe rețelele de socializare.

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, nu a răspuns jurnaliștilor care i-au solicitat un comentariu privind situația livrărilor de gaze către Transnistria.

Menționăm că, pe 6 iunie, așa-zisele autorități de la Tiraspol au anunțat că gazul comprimat va fi furnizat doar pentru vehiculele paramilitare de urgență și cele specializate.

„Gazprom” a mai sistat livrările de metan în stânga Nistrului, de la 1 ianuarie 2025, după ce a expirat contractul ruso-ucrainean privind tranzitarea teritoriului Ucrainei, ceea ce generat o criză energetică în regiune. Locuitorii transnistreni au rămas fără căldură și energie electrică timp de mai multe ore pe zi, în plină iarnă.

Începând cu 1 februarie, aprovizionarea a fost reluată inițial prin achiziții de gaze de pe piețele europene cu bani alocați de Uniunea Europeană și, ulterior, printr-un împrumut acordat de Federația Rusă regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult