Externe

Comisia Europeană propune noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizează sectorul energetic, bancar și petrolier

Cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei va include restricții suplimentare în energie, sectorul bancar, petrol și alte domenii, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Obiectivul Rusiei nu este pacea. Astăzi, intensificăm presiunea asupra Rusiei cu un al 18-lea pachet de sancțiuni dure. Țintim sectoarele energetice și bancare ale Rusiei”, a scris Ursula von der Leyen, pe platforma X.com.

Noul pachet propune interzicerea tranzacțiilor cu gazoductele Nord Stream ale Rusiei, precum și cu băncile care facilitează eludarea sancțiunilor, potrivit Reuters.

De asemenea, Comisia a propus reducerea plafonului de preț impus de Grupul celor Șapte pentru petrolul rusesc, de la 60 de dolari pe baril la 45 de dolari.

Propunerea include și mai multe nave din flota „fantomă” a Rusiei, precum și companii implicate în comerțul cu petrol.

Von der Leyen a menționat că modificările la plafonul de preț la petrol sunt o măsură a coaliției Grupului celor Șapte (G7), astfel că acestea vor fi discutate la Summitul G7, care va avea loc, între 15-17 iunie, în districtul Kananaskis, situat în provincia vestică Alberta, Canada, notează The Kyiv Independent.

Amintim că Ursula von der Leyen a anunțat la începutul lunii iunie că Uniunea Europeană este pregătită să facă echipă cu SUA pentru a impune sancțiuni simultane împotriva Rusiei.

Cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost aprobat de Uniunea Europeană pe 20 mai, vizând aproape 200 de nave din flota „fantomă”. Noile măsuri au vizat, de asemenea, amenințările hibride și drepturile omului.

Amintim că Rusia și Ucraina au convenit, după negocierile din 2 iunie de la Istanbul, asupra celui mai amplu schimb de prizonieri. Oficialii au stabilit că acesta se va concentra inițial pe trei categorii: răniți grav, tineri soldați cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani și corpurile celor decedați. Luni, 9 iunie, Ucraina și Rusia au demarat cel mai mare schimb de prizonieri din 2025.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult