Avertisment pentru amatorii de picnicuri pe timp de caniculă: riscuri sporite de toxiinfecții alimentare

Persoanele care optează, pe timp de caniculă, să-și petreacă timpul la picnicuri trebuie să respecte cu strictețe regulile de păstrare a produselor alimentare. Specialiștii avertizează că aceste activități cresc considerabil riscul apariției toxiinfecțiilor alimentare, în special dacă produsele nu sunt păstrate și preparate corespunzător.
Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atrag atenția asupra importanței păstrării alimentelor perisabile la rece, la maximum 4°C. În acest scop, se recomandă folosirea lăzilor frigorifice cu gheață sau a pachetelor de gel congelat.
Carnea pentru grătar trebuie achiziționată doar din surse autorizate și păstrată la rece, inclusiv pe durata marinării. Marinada folosită pentru carnea crudă nu se reutilizează, decât dacă a fost separată înainte de contact. Carnea crudă trebuie păstrată bine ambalată, separat de alimentele gătite.
Totodată, alimentele gătite se mențin fierbinți până la servire, ferite de sursa directă de căldură.
Specialiștii adaugă și faptul că este esențială folosirea unor ustensile și platouri diferite pentru produsele crude și cele gătite, pentru a preveni contaminarea.
Se recomandă separarea băuturilor de alimente în lăzi diferite, pentru a preveni expunerea alimentelor la temperaturi ridicate atunci când lada este deschisă frecvent.
Fructele și legumele se spală sub jet de apă, inclusiv cele cu coaja necomestibilă, și se usucă înainte de refrigerare.
Totodată, ANSA atrage atenția asupra faptului că igiena mâinilor este esențială.
ATENȚIE: Alimentele nu se păstrează la temperaturi între 4 °C și 60 °C mai mult de două ore sau doar o oră dacă afară sunt peste 30 de grade Celsius.