Economic

Guvernul, în parteneriat cu instituțiile finanțatoare internaționale, caută soluții pentru extinderea accesului agricultorilor la apă pentru irigare

Potențialul de irigare existent în țară trebuie dezvoltat, astfel încât agricultorii să beneficieze de apă pentru a crește produse de calitate și competitive. Guvernul împreună cu fermierii și în parteneriat cu instituțiile finanțatoare internaționale încearcă să identifice soluții pentru a extinde accesul agricultorilor la apă pentru irigare. Ministerul Agriculturii examinează mai multe posibilități de atragere a investițiilor internaționale și private în sectorul hidroameliorare pentru a reduce riscurile schimbărilor climatice care afectează tot mai frecvent agricultura din Republica Moldova.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Producătoarea Aurelia Cecoi din raionul Anenii Noi își dezvoltă afacerea pe 80 de hectare de terenuri agricole.

„Cultivăm legume în câmp deschis: cartofi, morcov, ceapă, sveclă roșie. Lucrăm deja al 7-lea an. Vrem ieșire la export, nu vrem să ne oprim la materie primă”, spune Aurelia Cecoi.

Fermierul Valentin Pîntea are o livadă de alun la Călinești, Fălești. În 2020, a hotărit să fondeze o asociație și să ia în comodat sistemul de irigare centralizat din localitate pentru a-l reabilita și acum este în căutare de investiții.

„În an secetos avem probleme foarte mari de aceea și ne luptăm, încercăm să ajungem la conștiința producătorilor că fără irigare nu avem nimic”, menționează Valentin Pîntea.

În prezent, o mare parte a infrastructurii centralizate de irigare din țară este deteriorată, spun experții.

„S-au creat 35 de asociații ale utilizatorilor de apă care au preluat în gestiune 30 de sisteme centralizate de irigare, dar din aceste 30 doar 18 funcționează. Agricultorii și-au asumat chiar decizia de a prelua aceste sisteme în scopul de a le păstra și a nu permite deteriorarea lor în continuare”, spune directorul executiv al Fondului de Dezvoltare Durabilă, Valentina Badrajan.

Autoritățile susțin că în 2023, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, prioritar, vor pune accent pe restaurarea infrastructurii de irigare din țară și pe reabilitarea și construcția unor lacuri de acumulare.

„Vorbim de Banca Mondială, care ne-a dat un ajutor de 25 de milioane de dolari, care vor fi investiți în trei sisteme centrale de irigare. Suplimentar, avem discuții cu Agenția Franceză de Dezvoltare. Plus la asta, statul continuă să subvenționeze procurarea de tehnică, echipamente, utilaje pentru irigare”, menționează secretarul de stat la MAIA, Vasile Șarban.

Dacă acum 30 de ani, Republica Moldova iriga peste 300 de mii de hectare din terenurile sale arabile, în prezent este irigată o suprafață de 10 ori mai mică.

Citește mai mult