Politic

Substituirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în legislația națională a încins spiritele în Parlament

În timp ce deputații PAS încercau să voteze, astăzi, în Parlament, proiectul de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească" cu „limba română", în semn de protest, comuniștii și socialiștii, au luat cu asalt tribuna Legislativului. Scandalul a culminat cu îmbrânceli între deputații PAS și cei din opoziție. Într-un final, proiectul de lege a fost votat în prima lectură, de către 56 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

captură video
Sursa: captură video

Sintagma „limba moldovenească" la orice formă gramaticală se substituie cu sintagma „limba română", forma gramaticală corespunzătoare, respectiv, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă” la orice formă gramaticală în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova se substituie cu „limba română" la forma gramaticală.

Propunerea i-a nemulțumit pe deputații din opoziție. Aceștia au venit în fața tribunei centrale, scandând „demisia!", în timp ce Victoria Roșca prezenta proiectul. În față au ieșit și deputații PAS, iar spiritele s-au încins.

„ - Limba oficială a Republicii Moldova este limba română, limba română este cea care trebuie să ne unească, limba română niciodată nu trebuie să dezbine...”, declara, de la tribuna Parlamentului, Victoria Roșca, în timp ce opoziția a blocat tribuna.

„ -Trădători, trădătorii…”, scandau deputații BCS.

Igor Grosu: „ - Colegi, continuăm!”.

„ - Anticipate, anticipate...”, continuau să scandeze BCS.

Igor Grosu: „ - Asta este durerea voastră – anticipate. Nu le vedeți până în 2025, luați-vă pofta!”.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Citește mai mult