Politic

Acum un an, autoritățile de la Chișinău depuneau cererea de aderare la UE. Cum a fost drumul Republicii Moldova către marea familie europeană

Moment istoric pentru Republica Moldova, acum un an, când autoritățile din țara noastră au decis să facă parte din marea familie europeană. Pe 3 martie 2022, șefa statului, Maia Sandu, alături de președintele Parlamentului, Igor Grosu și prim-ministra de atunci, Natalia Gavrilița, semnau cererea de aderare la Uniunea Europeană. Solicitarea de aderare la UE a fost adresată președintelui francez, Emmanuel Macron, deoarece era țara care deținea președinția Consiliului European.

„Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acționăm imediat atunci când ne-o cer circumstanțele și vedem clar oportunitatea de a putea asigura generațiilor viitoare un trai mai sigur, mai bun. Realizarea acestui obiectiv este datoria noastră față de cetățeni. Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. (…) Dragi cetățeni, avem mult de lucru. Știm exact ce avem de făcut, putem face asta împreună. Împreună suntem mai puternici”, declara, acum un an, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Ulterior, pentru un aviz pozitiv, autoritățile de la Chișinău au primit, în aprilie, două părți ale chestionarului cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Peste o lună, Comisia Europeană a emis avizul cu privire la cererea de aderare prin care a recomandat Consiliului European să i se acorde țării noastre statutul de candidat, iar pe 23 iunie 2022 a fost luată decizia istorică: Republica Moldova, alături de Ucraina, au primit statutul de țară candidat la Uniunea Europeană.

În cadrul reuniunii de la Bruxelles, șefii de stat și de guvern, din cele 27 de țări europene, au votat în unanimitate pentru acordarea statului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina. Pentru a demara negocierile de aderare, țara noastră urma să îndeplinească câteva condiții: reforma justiției, cadrul electoral, combaterea corupției, combaterea criminalității, îmbunătățirea serviciilor publice, reforma administrației publice, managementul finanțelor publice, implicarea societății civile și drepturile omului.

Termenul de realizare a planului de acțiuni era stabilit pentru vara acestui an, în timp ce autoritățile de la Chișinău declară că își propun să înceapă negocierile de aderare la sfârșitul acestui an. Între timp, a doua evaluare a Comisiei Europene în privința implementării acquis-ului comunitar de către Republica Moldova indică progrese modeste. Autoritățile declarau că Republica Moldova își va onora angajamentele asumate față de UE până în 2030. Primele negocieri de aderare ar urma să înceapă în toamna acestui an. Însă, o rezoluție de urgență, a fost semnată recent în cadrul celei de-a zecea sesiuni ordinare a Adunării Parlamentare Euronest.

Citește mai mult