Politic

Nicu Popescu răspunde acuzațiilor Moscovei: În Republica Moldova se vorbește limba română

Decizia cum numim limba ne aparține și nicio țară din lume nu are dreptul de a comenta aceste lucruri. Astfel a reacționat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, la criticile Moscovei în legătură cu decizia de ieri a Parlamentului care a instituit oficial limba română.

MAEIE
Sursa: MAEIE

„Suntem indignați de indignarea Federației Ruse, limba pe care o vorbim ne aparține. Decizia cum numim această limbă ne aparține și absolut nici o țară din lume nu are dreptul moral, legal sau politic de a comenta aceste lucruri. În Republica Moldova se vorbește limba română”, a menționat Nicu Popescu, subliniind că Republica Moldova are o comunitate de istorie, cultură, limbă cu România.

„În virtutea acestei comunități Republica Moldova face parte din familia europeană. Vom adera la Uniunea Europeană indiferent de comentariile sau lisa de comentarii a unor state terțe”, a opinat ministrul de Externe.

Parlamentul a votat ieri în prima lectură inițiativa legislativă a deputaților PAS pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în toată legislația din Republica Moldova și în textul Constituției

Purtătorul de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a reacționat menționând: „Adevărata susținere a democrației în stil american. În mandatul lui Sandu, Moldova renunță la limba sa natală” a scris ea.

În prezent, articolul 13 din Constituția Republicii Moldova prevede că limba de stat este „moldovenească, funcționând în baza grafiei latine”.

În 2013, Curtea Constituțională a țării a constatat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, deoarece această denumire se regăsește în Declarația de Independență, un act care este mai presus decât Constituția.

Citește mai mult