Cultură

La Cahul a avut loc premiera spectacolului „Gardenia” în regia Luminiței Țâcu

La Teatrului dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul a avut loc premiera spectacolului „Gardenia”, după o piesa semnată de scriitoarea poloneză Elzbieta Chowaniec. Viziunea regizorală a noii producții teatrale îi aparține Luminiței Țâcu.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Gardenia este un spectacol despre femei, despre iubire, acceptare, așteptare și iertare.

„E adevărat că e foarte dureros pe alocuri, e foarte multă emoție, dar, toate rănile, toate confesiunile, toate traumele se tămăduiesc în urma acestei capacități de a ierta”, spune regizoarea Luminița Țâcu.

Destinele a patru femei din diferite generații ale aceleiași familii sunt trăite cu măiestrie de actrițele de la Cahul.

„Sunt femeia numărul 1, cea de la care se pornește destinul acestor patru femei din spectacolul nostru”, spune actrița Rodica Ciobanu.

„Un rol provocator, fiindcă știu prin ce a trecut femeia aceasta și știu ce dramă sufletească și durere a avut personajul meu”, spune o altă actriță a Teatrului „B.P. Hasdeu” din Cahul, Alina Carp.

„Un rol foarte departe de personalitatea mea. E greu să îmbrățișezi așa o soartă tristă, dar e adevărată pentru că multe femei își trăiesc astfel soarta, mai ales, în țara noastră”, afirmă actrița Maria Ciobănică.

„Un spectacol care m-a ajutat ca și femeie și pe mine personal. Te gândești la faptul cât nu ai vrea să pleci, din oraș, din țară, că acum avem o mare emigrare, oricum te întorci la pământul tău, că aici e cel mai bine”, spune actrița Valeria-Elena Gurova.

„E o lucrare foarte curajoasă, cu iz de experiment teatral. Mă bucur că fetele noastre cu talent și cu vocație au interpretat rolurile”, menționează directorul Teatrului „B.P. Hasdeu”.

„Gardenia” este al doilea spectacol montat la Cahul de Luminița Țâcu, o regizoare solicitată de teatrele din capitală.

„Consider extrem de important ca mișcarea teatrală să se întâmple nu doar la Chișinău”, menționează regizoarea.

Luminița Țâcu a promis că va reveni la Cahul, în stagiunea teatrală următoare, cu un nou proiect. Acum, regizoarea lucrează la Teatrul „Alexei Mateevici” din capitală la un spectacol documentar după cartea „Istorii din străinătate” semnată de Iurie Cojocaru.

Promo

Citește mai mult