Pe drumurile din țară au fost scoase mai multe mașini capcană. Unii șoferi sunt nemulțumiți
Mașinile-capcană au revenit pe drumurile din Republica Moldova. Timp de o lună, polițiștii înarmați cu 27 de aparate de măsurare a vitezei, vor efectua verificări. Doar astăzi, cu ajutorul unei mașini-capcană au fost sancționați peste 30 de șoferi, care au depășit limita de viteză. Oamenii legii spun că aceste acțiuni sunt perfect legale și au drept scop reducerea numărului de accidente rutiere, dar și sporirea siguranței participanților la trafic.
Val de reacții pe internet, după ce, în acest weekend, pe rețelele de socializare au apărut mai multe fotografii, din care vedem cum polițiștii de patrulare, ascunși într-un microbuz parcat pe marginea drumului, verifica viteza vehiculelor. Astăzi, o altă mașină capcană a poliției se afla la intrare în municipiu Chișinău, dinspre comuna Stăuceni. Așezat pe bancheta din spate a mașinii, polițistul vâna șoferii vitezomani.
„Avem o limită de viteză de 90 km/h, însă conducătorii nu respectă această viteză. Viteza cea mai mare fixată astăzi a fost de 142 km/h”, a spus Iurie Platon, ofițer de patrulare.
Între timp, un șofer care se deplasa regulamentar s-a oprit fiind indignat de acțiunile poliției.
„Ar trebui să aibă acolo vreo 150 metri un semn „atenție radar”. Eu am trăit 18 ani peste hotare și chiar dacă este capcană, acolo se pune radar”.
Întrebat cât de legal este acest lucru, șeful secției evidență al INSP, Pavel Apostol, a spus că aceste acțiuni sunt planificate din timp, iar polițiștii nu încalcă legea.
„Nu vorbim absolut de niciun vânat, vorbim doar despre niște acțiunii polițienești, care sunt planificare și care se desfășoară. Apare altă întrebare: cât de legal este să încalci limita de viteză?”.
În timp ce la câțiva metri polițistul cu un radar ascuns verifica viteza de deplasare a șoferilor, la intrare în capitală stăteau mai multe echipaje de poliție, care trăgeau mașinile pe dreapta. Unii dintre șoferi sancționați și-au recunoscut vină.
„Acolo se permite 90, dar eu aveam 114. Până acum de câte ori am trecut prin filtru, niciodată nu m-a oprit poliția, dar acum într-adevăr mă grăbesc”;
„Merg la Chișinău acum și după plec în România. Se întâmplă, nu am observat limita de viteză”;
„Am ieșit la o depășire și am trecut înapoi pe banda de unde am ieșit. Trebuia să accelerez un pic, adică nu am mers cu 200 de km la oră”.
Potrivit poliției, scopul acestor acțiunii este reducerea numărului de accidente rutiere. Din cauza vitezei excesive, de la începutul anului s-au produs peste 80 de accidente rutiere în urma cărora 12 persoane au decedat, iar 100 au suferit diferite traumatisme. Totodată, oamenii legii au sancționat peste 20 de mii de șoferi, care au depășit limita de viteză.