Cultură

Muzeul Național de Artă, gazda expoziției „Ecou XX”, semnată de artistul plastic Ghenadie Jalbă

Expoziția personală „Ecou XX”, semnată de Ghenadie Jalbă, a fost inaugurată recent la Muzeul Național de Artă. Sunt lucrări realizate de artistul plastic în primii 20 de ani de activitate de creație și cuprinde perioada 1972 până în 1992. O perioadă a devenirii, de căutări și inspirație, ce au pus temelia stilului acestei personalități artistice.

moldpres.md
Sursa: moldpres.md

Un portret al maestrului Petru Hadârcă, realizat în 1981, îi amintea omului de teatru de anii studenției la Moscova, când Ghenadie Jalbă, student și el la Moscova, venea la spectacolele viitorilor actori și regizori din Republica Moldova.

„Era o perioadă când ne-am întâlnit la facultate, domnul Jalbă era la Institut în Moscova, ei la facultatea de teatru Sciukin. Era prezent la toate examenele noastre și totodată mai pozam. A fost și pentru mine o amintire frumoasă și plăcută”, a declarat Petru Hadârcă, regizor, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”.

„Ecou XX reprezintă secolul XX și 20 de ani de la începuturile activității în culori de ulei. Aici, într-un fel, încă se simte amprenta școlii, primele căutări, găsirea de sine”, a declarat Ghenadie Jalbă, artist plastic.

Sunt expuse 32 de lucrări din colecția proprie, alte cinci lucrări sunt din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei.

„Această expoziție ne demonstrează încă o dată despre discursul unui artist puternic pentru că avem lucrări din 1972, când era elev la școala de arte plastice sau studia la Moscova deja își contura o anumită individualitate”, a declarat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă.

Ghenadie Jalbă a participat la peste 150 de expoziții organizate în țară și peste hotare. Lucrările lui se află în prestigioase muzee, colecții private din întreaga lume. Activitatea de creație a fost apreciată cu premii, distincții de stat în Republica Moldova, România și Franța.

Citește mai mult