O fermă a prins viață la Suruceni din ambiția de a oferi produse naturale făcute acasă

Pe un deal din apropierea satului Suruceni, din raionul Ialoveni, o fermă a prins viață din dorința unor gospodari de a continua tradițiile strămoșești, dar și din ambiția de a oferi produse naturale și de înaltă calitate. De șapte ani, Valeriu Munteanu, un antreprenor activ la diverse târguri și expoziții, ajutat de cei trei copii ai săi, doi feciori și o fiică, cresc oi și capre, pentru a le oferi sătenilor și nu numai brânză și carne produsă local.
Ideea de a deschide stâna a fost a unuia dintre feciori, Vasile, care și-a asumat și responsabilitățile administrative.
„Băieții au fost în Germania, au făcut parale acolo și i-am investit pe toți în stână. E greu: nu-s lucrători, nu are cine să lucreze”, a spus fermierul la emisiunea Dimineața cu Radio Moldova.
Au început cu oi de rasa Țigaie, apoi au cumpărat și berbeci. Recent și-au extins afacerea, aducând din Spania în jur de 150 de capete. Munca la stână începe cu noaptea-n cap.
„Pregătim paratele de muls. De cu seară le dezinfectăm, dimineață le mai facem o prelucrare, pregătim totul și începem la 05:00”, a menționat fermierul.
Animalele sunt mulse și îngrijite până noaptea târziu.
„O oaie dă 2 litri de lapte la mulsoare (...) Facem trei mulsori pe zi, mulgem cu aparatul. Cam pe la 10-11 seara se termină mulsul. Până închegăm cașul sau punem laptele la răcitor pentru a aduna o cantitate mai mare, este trecut de miezul nopții. Și hodina noastră e 3-5 ore pe noapte”, a mărturisit Valeriu Munteanu.
Cașul și brânza de oi produse la stâna din Suruceni sunt vândute cu 150 de lei pentru un kilogram, iar urda costă 100 de lei. Antreprenorul a fost nevoit să ridice prețurile după ce s-au scumpit furajele și combustibilii.
„Nutrețul în cumpărăm, costă bani. (...) Avem și tractoare care cer cheltuieli. Totul s-a scumpit”, a afirmat agricultorul.
Chiar dacă nu se plânge pe lipsă de cerere, spune că nici profit nu prea are.
„Uneori rămânem doar cu munca. Ne dorim ca oamenii să mănânce o bucată de brânză bună și naturală. De aceea mai ținem animalele acestea, ca să producem ceva natural”, a spus bărbatul.
Valeriu Munteanu este hotărât să nu renunțe la afacere cât îl mai ține sănătatea și cât mai există cerere din partea consumatorilor. Fără dragoste pentru animale și fără răbdare, nu ai cum să reușești în acest domeniu. Tinerii care abia cochetează cu ideea de a deschide o stână trebuie să înțeleagă că este nevoie de multă muncă.
„Din pod nu vine nimic. Prin muncă, prin dragoste și plăcere pot fi depășite toate obstacolele”, a mai spus antreprenorul.
Valeriu Munteanu susține că este un părinte împlinit, copiii sunt alături și, împreună, pot să producă ceva de calitate acasă.
Autor: Natalia Mogâldea
CITIȚI ȘI: