Regional

Alexandru Tătaru, vinificatorul din Călărași cu „poloboc de aur”

De-a lungul secolelor, vinul ne-a însoțit atât în momentele de bucurie, cât și în cele de cumpănă. A fost mereu prezent la sărbători, la muncile câmpului, a adunat familiile în jurul mesei și a devenit un limbaj al dragostei față de pământ, transmis din generație în generație. La Vălcineț, în raionul Călărași, această tradiție seculară continuă să trăiască prin pasiunea și munca lui Alexandru Tătaru, un vinificator dedicat, pentru care vinul este o vocație.

TRM
Sursa: TRM

A învățat arta vinului de la tatăl și bunicul său. Acum produce vin așa cum se făcea odinioară: cu grijă și răbdare pentru fiecare bob de strugure.

„Când eram mic, eram curios, voiam să dau și eu puțin și îmi zicea: tu nu poți da că ești mic, nu poți învârti. Se învârtea mai greu, era zdrobitoare mare și învârteam, am învățat de la părinți. Tata îmi spunea: spală, măi băiete, butoaiele bine!, bunelul - la fel. Vasul trebuie desfundat și spălat bine, curat. Cel mai mare secret, mai ales la butoaiele de lemn, nu trebuie să aibă niciun miros aparte”, ne-a povestit Alexandru Tătaru.

În beciul său din Vălcineț, mustul devine vin, iar răbdarea este parte din proces.

„Eu fac vinul din soiuri hibride mai mult, dar las și din soiuri europene, tehnice. Fac 300 - 400 de litri, mai mult nu fac. Pentru comercializare puțin, mai vin prietenii și iau pentru zile de naștere, pentru o cumătrie”, a adăugat vinificatorul.

Munca lui Alexandru Tătaru a fost recunoscută la nivel național. Vinul lui a câștigat, de două ori, trofeul „Polobocul de Aur” - în 2008 și 2011.

„Probabil, comisiei care era acolo i-a plăcut, a avut el ceva mai specific. Am avut o bucurie foarte mare când au anunțat, aveam emoții. Așa un premiu mare, pe scena mare la Chișinău”, își amintește Alexandru Tătaru.

TRM
Sursa: TRM
TRM
Sursa: TRM

Mai multe despre activitatea vinificatorului, dar și alte istorii de succes, aflați la emisiunea „Pământ și oameni”, duminică, începând cu ora 14:00, la Moldova 1.

Redacția  TRM

Redacția TRM

Autor

Citește mai mult