Externe

Rusia susține prelungirea acordului cu cereale la Marea Neagră, dar numai pentru 60 de zile. Reacția Kievului

Rusia afirmă că a convenit să prelungească un acord care permite exporturilor de cereale ucrainene să treacă prin Marea Neagră blocată, dar numai pentru încă 60 de zile, scrie Politico. Declarația a provocat o reacție imediată din partea Kievului.

Acordul, intermediat inițial de către Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, a fost prelungit o dată în noiembrie pentru 120 de zile și se prelungește automat pe 18 martie, dacă nu există nici un intermediar.

Aproximativ 24 de milioane de tone de produse ucrainene au fost transportate până acum în cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, pe fondul războiului total al președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Rusia „nu se opune la următoarea prelungire a „Inițiativei Mării Negre” după expirarea celui de-al doilea mandat pe 18 martie, ci doar pentru 60 de zile”, a declarat adjunctul ministrului de externe Serghei Verșinin într-un comunicat emis de misiunea rusă la Geneva, după discuții cu oficialii ONU.

Viceprim-ministrul ucrainean Oleksander Kubrakov a răspuns pe Twitter, însă, că acordul inițial din acordul privind cerealele la Marea Neagră prevede o prelungire cu 120 de zile – și nu cele 60 de zile convenite de Moscova.

Secretarul general al ONU António Guterres și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au cerut prelungirea la o întâlnire de la Kiev săptămâna trecută, subliniind importanța inițiativei pentru scăderea prețurilor la alimente la nivel mondial și combaterea insecurității alimentare.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că a fost un „moment critic” în discuțiile de extindere a inițiativei, pe care l-a descris drept un „instrument critic”, a informat Reuters.

Conform unui al doilea acord încheiat cu Moscova în iulie 2022, ONU a fost de acord să ajute la facilitarea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte pentru o perioadă de trei ani. Kremlinul a susținut că această parte a negocierilor nu a fost respectată, argumentând că sancțiunile occidentale care vizează oligarhii de îngrășăminte și principala bancă agricolă a Rusiei au împiedicat propriile exporturi de îngrășăminte și alimente.

Ultima dată când acordul a fost reînnoit, în noiembrie, Rusia a amenințat că se va retrage dacă aceste sancțiuni nu vor fi ridicate, dar în cele din urmă a fost de acord cu o prelungire.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult