Cunoștințe care pot salva vieți: expoziție de ciuperci comestibile și otrăvitoare la Grădina Botanică

Ciupercile toxice pot fi ușor confundate cu cele comestibile, iar consumul lor poate provoca intoxicații grave, cu riscuri majore pentru sănătate. Pentru a preveni astfel de situații, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în colaborare cu Grădina Botanică din Chișinău, organizează la sfârșitul acestei săptămâni, pe 25 și 26 octombrie, o expoziție de ciuperci. În cadrul evenimentului, specialiștii vor oferi vizitatorilor informații utile despre modul în care pot deosebi ciupercile comestibile de cele toxice – cunoștințe care le pot salva viața.
Invitat la emisiunea „Bună Dimineața”, de la Moldova 1, doctorul în științe biologice, Ștefan Manic, angajat al Grădinii Botanice, a menționat că în această perioadă sunt populare ghebele sau opinticile de toamnă, cu denumirea științifică Armillaria mellea. Pericolul constă într-o altă ciupercă, asemănătoare, care este foarte toxică.
„Cu această specie, Armillaria mellea, care crește pe trunchiurile în descompunere, mai crește o ciupercuță foarte mică. Îi atenționez pe toți cei care merg la cules să fie atenți. Întrucât această mică ciupercă este la fel de toxică ca Ciuperca viperei. Există riscuri de deces dacă este consumată”, a precizat specialistul.
Odată ajunși acasă după cules, ciupercile trebuie sortate din nou cu atenție. Toate ciupercile suspecte trebuie aruncate fără ezitare.
„Regula de aur la culesul de ciuperci este următoarea: ciuperca pe care nu o cunoști las-o. Ea este benefică pentru viețuitoarele din pădurile. Și dacă mergem pentru prima dată la cules, e bine să consultăm un cunoscător. Localnicii cunosc bine speciile comestibile. Ai cules – ai verificat, dacă nu ești sigur – arunci”, a menționat Ștefan Manic.
Doctorul în științe biologice avertizează că nu doar ciupercile toxice sunt periculoase, ci și cele comestibile care cresc în locuri unde pot acumula toxine. Recomandarea este să nu fie consumate ciuperci culese din parcurile orășenești, din vecinătatea drumurilor și a căilor ferate sau de lângă gunoiști.
„Ciupercile acumulează multe substanțe toxice. De aceea, mergem în zone care sunt mai retrase. Nu vom colecta nici ciuperci care cresc în locuri unde au fost depozite de chimicale”, a mai spus specialistul.
Dacă nu sunt consumate imediat, ciupercile pot fi conservate, de exemplu, pot fi înghețate, dar nu vor fi păstrate mai mult de trei luni.
„Metoda prin congelare se face în următorul fel: ciupercile atent sortate, curățate și opărite se așază într-un strat pe o placă, una lângă alta, și se pun la congelator. Când sunt înghețate, pot fi puse în pungi, dar trebuie păstrate nu mai mult de trei luni. Atât”, a recomandat doctorul în științe biologice.
Anul trecut, 368 de persoane au ajuns la spital cu intoxicație după consumul ciupercilor, printre acestea și 41 de copii. De la începutul acestui an, sunt înregistrate 52 de cazuri. Intoxicația cu ciuperci reprezintă o urgență medicală, iar rapiditatea stabilirii diagnosticului și inițierii tratamentului poate salva viața persoanei.
„Cu cât intoxicația este diagnosticată mai rapid, cu atât mai multe șanse vor fi pentru salvarea vieții omului. Simptomatica unei intoxicații cu ciuperci este variată și poate să cuprindă foarte multe sisteme ale corpului uman, de la sistemul gastrointestinal la cel respirator și chiar sistemul nervos. Simptomele apar foarte repede, chiar de la primele 15-20 minute până la două ore, sau pot fi tardive, care apar de la 12 și la 72 de ore”, a precizat Vasile Odobescu, medic specialist în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Intoxicația cu ciuperci se manifestă prin greață, vomă, transpirații abundente, dureri de cap. La apariția primelor simptome, este necesar, fără întârziere, să se apeleze la ajutor medical.
„Obligatoriu, sunăm la Serviciul de urgență112, pentru că atitudinea promptă este foarte importantă. Ce facem în cazul apariției primelor simptome? Consumăm foarte multe lichide, pentru a elimina toxinele din organism și așteptăm ajutorul medical, încercând să evităm stresul, care poate complica situația”, a mai spus Vasile Odobescu.
În perioada lunii octombrie, specialiștii ANSP desfășoară discuții publice, instruiri, seminare pentru a informa populația despre riscurile pentru sănătate și prevenirea intoxicațiilor cu ciuperci. Expoziția de ciuperci de la sfârșitul acestei săptămâni, pe 25-26 octombrie, va avea loc în holul Blocului administrativ al Grădinii Botanice. Vizitatorii sunt așteptați între orele 11.00 și 17.00.
CITIȚI ȘI: