Cultură

Campania "Uniți pentru Sala Unirii" continuă cu o suită de evenimente

"Uniți pentru Sala Unirii" - este genericul campaniei de colectare a fondurilor pentru restaurarea încăperii din clădirea istorică, unde pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a semnat actul Unirii Basarabiei cu România. Campania, lansată pe 1 decembrie 2022, de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova continuă și în aceste zile cu o suită de evenimente.

Timpul.md
Sursa: Timpul.md

Foștii studenți de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, reuniți în ansamblul NEX TANGO, evoluează de fiecare dată cu mari emoții în Sala istorică.

„Aici a fost votată Unirea în 1918, cred că ar fi bine să putem repara nu doar sala, dar și întreg acest edificiu minunat”, spune Sergiu Belevac.

În contextul campaniei este și expoziția cu vânzare a lucrărilor de artă plastică.

„Este a doua expoziție în cadrul Campaniei de colectare de fonduri "Uniți pentru Sala Unirii". Nu doar studenții participă, dar și unii profesori”, declară decanul Facultății Arte Plastice, Svetlana Plațînda.

Daria Palancica este autoarea logo-ului campaniei "Uniți pentru sala Unirii".

„Sala asta e un loc foarte important, este punctul culminant pentru studenți ca să readucem aminte despre acel eveniment”, spune Daria Palancica.

„A venit inițiativa de la colegii de la departamentul de științe socio-umanistice și limbi moderne, a fost susținută de Senatul Studențesc și preluată și de Senatul Academiei”, susține rectorul AMTAP, Victoria Melnic.

Despre faptul că Sala Unirii, dar și întreg Palatul Sfatului Țării se află într-o stare avansată de degradare vorbesc imaginile din filmulețul realizat de studenți și distribuit pe rețelele de socializare.

„Este un apel către populația tării, către guvernare, ca să nu uite de acest spațiu de patrimoniu. Ne propunem să continuăm până când vom acumula sursele necesare pentru a renova această sală”, declară șeful departamentului AMTAP, Ludmila Lazăr.

Inițiatorii Campaniei și-au propus să adune 50 de mii de euro pentru reabilitarea Sălii Unirii. Ca rezultat al evenimentelor organizate, al donațiilor, au fost colectați 5 mii de euro.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Promo

Citește mai mult