Economic

„Moldova Fruct”: Întreprinderile avansate tehnologic și dotate cu sisteme de irigare au reușit să exporteze cantități record

În pofida unui an complicat din cauza secetei și a războiului din Ucraina, care a provocat scumpiri în lanț fără precedent, producătorii de fructe din Republica Moldova spun că, totuși, cu mare greu au făcut față provocărilor din 2022. Totodată, reprezentanții sectorului pomicol susțin că cel mai bine s-au descurcat întreprinderile care sunt tehnologizate și dotare cu sisteme de irigare. În această situație, producătorii solicită statului să ofere mai mulți bani pentru modernizare, fapt ce i-ar motiva să investească în sector.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Constantin Furculită deține 50 de hectare de livezi cu mere la Soroca. Fermierul spune că timp de 30 de ani de când activează în acest domeniu, anul 2022 a fost cel mai complicat pentru el. Pentru că mai mult de jumătate din producție era destinată piețelor din CSI, seceta, războiul din Ucraina și embargoul la fructele moldovenești impus de Rusia i-au dat peste cap toate planurile.

„Am încercat să facem față. Anul 2022 a fost o secetă foarte mare, a fost necesar de irigat mult. Cu irigarea este complicat. Din toate rezervele am strâns apele, din lacurile pe care le avem prin preajmă, am scos-o prost”, spune producătorul de mere de la Soroca.

Iar fermierul Ion Ionaș care produce la Costești, Ialoveni, peste 6 mii de tone de fructe anual, spune că datorită faptului că acum câțiva ani s-a reorientat spre piața europeană, anul a fost nu cel mai rău.

„Exportăm în jur de 95 la sută din producția noastră în Uniunea Europeană. Ne făceam foarte mari griji în privința scumpirilor la produsele fitosanitare, motorină, camioanele, livrările - totul s-a scumpit. Până la sfârșit am supravețuit”, menționează Ion Ionaș.

„Cele mai grave probleme țin de modernizarea sectorului. Avem nevoie de susținerea statului să mărească fondul de subvenționare. Am văzut că întreprinderile care sunt pregătite din punct de vedere tehnologic, sunt dotare cu sisteme de irigare și cu cunoștințele necesare au reușit să exporteze și să recolte cantități record”, a subliniat director executiv al asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală.

În premieră, în 2023, statul va acorda subvenții în agricultură în mărime de 2,1 miliarde de lei.

„În 2023 noi vom continua să ducem negocieri cu țările care pentru noi sunt importante de a exporta fructele proaspete. Vom pune un accent sporit pe partea de irigare, ca să dezvoltăm sistemele de irigare. Vom face tot posibilul ca agricultorul să-și poată comercializa producția, să devină mai performanți”, a declarat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban.

La adunarea generală a asociației producătorilor și exportatorilor de fructe au participat reprezentanții celor 180 de întreprinderi de profil din întreaga țară.

Citește mai mult