Cultură

„Salonul de Primăvară” și-a deschis larg ușile pentru artiști și pentru iubitorii de frumos

Cea mai așteptată expoziție de artă contemporană - Salonul de Primăvară - și-a deschis larg ușile pentru artiști și pentru iubitorii de frumos. La actuala ediție, participanții la evenimentul expozițional au avut parte după vernisaj de o surpriză muzicală - un omagiu adus marelui sculptor român și universal Constantin Brâncuși.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Panoul decorativ „Mărțișorul” de Ecaterina Ajder imprimă dimensiuni primăvăratice expoziției la care participă artiști din diferite generații. Tânărul sculptor Pavel Obreja și-a întitulat lucrarea „Transcendență”.

„M-am inspirat din piramida lui Maslow, vârful piramidei se numește „Transcendență”, adică omul în permanentă căutare”, spune sculptorul.

Aroma gutuilor coapte răzbate din tabloul Annei Kozeletska, o tânără artistă, refugiată din Ucraina.

„Mă inspiră tot ceea ce este autentic, național, iar aceste gutui îmi amintesc și de parfumul gutuilor din opera lui Ion Druță”, spune pictorița ucraineană.

La cei 85 de ani, Grigore Plămădeală pictează și caută locuri pitorești. Artistul a prezentat la expoziție o altă perspectiva asupra peisajului de la Orheiul Vechi.

„- Ca să vezi Orheiul așa, trebuie să mergi cu mine de unde se vede așa. - Vă inspiră plaiul natal? - Păi, dacă nu ai avea plai natal și nu l-ai iubi, apoi ai face artă cu mătura. - Dumneavoastră cu ce faceți? - Cu pensula. Am vânturat toată Basarabia”, povestește artistul plastic Grigore Plămădeală.

În expoziție sunt etalate 150 de lucrări realizate de 136 de artiști.

„Expoziția tradițional întrunește pe simeze membri titulari și stagiari ai Uniunii Artiștilor Plastici și artiști neafiliați. Expoziția de primăvara devine pista de lansare a tinerilor”, menționează președintele UAP, Florina Breazu.

După vernisaj a urmat spectacolul „Dezleganie (Ritualul)”, o formă de manifestare artistică consacrată marelui sculptor Constantin Brâncuși.

„Ceea ce fac eu în spectacolul acesta este în stil brâncușian, folosesc vioara și cavalul într-o atmosferă liniștită, plutitoare”, spune artistul Sergiu Corbu Boldor.

Sergiu Corbu va prezenta „Ritualul” în câteva localități din Republica Moldova, iar expoziția „Salonul de primăvară” poate fi văzută la Galeria „Constantin Brâncuși” până pe 2 aprilie.

Citește mai mult