Social

Cinci tone de ulei de palmier, confiscate de ANSA: pericol la adresa sănătății consumatorilor

Ulei de palmier care poate afecta rinichii sau provoca maladii precum cancerul. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că a reținut un lot de 5.000 de kilograme de ulei de palmier, direct la depozitul importatorului, după ce analizele au arătat depășirea limitelor admise de legislație pentru un contaminant cunoscut sub denumirea de 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esteri ai acestuia.

Potrivit inspectorilor, lotul neconform nu a fost pus în vânzare, fiind reținut pentru a preveni riscurile asupra sănătății consumatorilor.

Importatorul va decide dacă uleiul va fi returnat producătorului sau va fi distrus.

3-MCPD și esterii săi cu acizi grași sunt contaminanți de proces care se formează, în principal, în timpul rafinării uleiurilor și grăsimilor vegetale, la temperaturi ridicate. Uleiul de palmier prezintă cel mai mare risc, deoarece compoziția sa naturală, în special conținutul ridicat de gliceride, îl face deosebit de susceptibil la formarea 3-MCPD în timpul dezodorizării”*, precizează specialiștii ANSA.

Totodată, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a subliniat că 3-MCPD prezintă un risc pentru sănătatea umană, motiv pentru care legislația națională stabilește limite stricte pentru prezența lor în alimente.

Astfel, uleiurile și grăsimile vegetale cu depășirea contaminantului 3-MCPD și esterii săi nu sunt admise spre utilizare în calitate de ingrediente alimentare și este interzis amestecul cu alte uleiuri care respectă limitele admisibile.

Utilizarea uleiului de palmier în industria alimentară nu este interzisă, dar este strict reglementă calitatea și siguranța acestuia. Operatorii pot utiliza uleiul de palmier, doar dacă respectă limitele maxime de contaminanți impuse de legislația alimentară”, mai precizează ANSA.


Amintim că, pe parcursul lunii noiembrie, angajații ANSA au nimicit un lot de 15 tone de mărar și pătrunjel proaspăt, la scurt timp după ce a fost importat în R. Moldova. Analizele de laborator au indicat depășirea limitei maxime admise pentru pesticidul Propiconazol, ceea ce poate prezenta risc pentru sănătatea umană.

Aceeași instituție a nimicit, pe 19 noiembrie, un lot de două tone de amidon de cartofi care conțineau un organism modificat genetic (OMG) – promotor CaMV 35S.

Tot în această lună, cinci tone de bomboane, periculoase pentru consum, au fost oprite la frontieră, după un control care a depistat dioxid de titan în produse, un aditiv alimentar interzis în Republica Moldova.

Pe 24 noiembrie curent, ANSA a nimicit și un lot de 1.120 kg de ceai negru după ce a constatat cantități ridicate de reziduuri de pesticid „Dinotefuran”. Iar peste trei zile, pe 27 noiembrie, ANSA a reținut la frontieră un lot de 4.680 de bucăți de ciocolată cu termenul de valabilitate expirat.

Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteața, a declarat, la Moldova 1, că sănătatea consumatorilor are prioritate. Cazurile în care unele produse neconforme ajung pe rafturi, în ciuda controalelor de la frontieră, sunt rare, însă atunci când sunt constatate pot costa operatorii economici zeci de mii de lei și pot genera procese în instanță.

La frontieră, operatorii economici depun o declarație pe proprie răspundere că nu vor comercializa marfa până la confirmarea inofensivității prin analize de laborator. Dacă neconformitatea este stabilită după plasarea produselor pe piață, se dispune rechemarea acestora.

„Mărfurile neconforme sunt oprite în depozite și nimicite”, a subliniat Radu Musteața, precizând că amenzile aplicate ajung și la 75 de mii de lei, iar în cazul abaterilor repetate, se dispune suspendarea dreptului de import.

CITIȚI ȘI:

Ana Cebotari

Ana Cebotari

Autor

Citește mai mult