Economic

Expert: Întreruperea contractului cu Gazprom este imposibilă, fiindcă depindem de energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan

Kremlinul și-ar dori să stopeze livrările de gaz în Republica Moldova. Acest lucru ar putea genera, însă, o criză umanitară în regiunea transnistreană, iar Vladimir Putin nu vrea să-și asume această responsabilitate. Declarația a fost făcută de expertul în energetică, Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii „În context". Tofilat a comentat și scandalul dintre Ministerul Energiei și Moldovagaz, despre care spune că, în mod normal, cele două instituții ar trebui să coordoneze astfel de decizii.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, susține că Gazprom, care ar fi direct coordonată de Kremlin, și-ar dori să nu mai livreze gaz în țara noastră, la fel cum o face în țările europene, însă asta ar însemna că Vladimir Putin s-ar dezice de locuitorii regiunii transnistrene. În consecință, cei 250 de mii de cetățeni vor trebui să achite prețul la gaz și energie practic de 20 de ori mai mare. În aceste condiții, Guvernul de la Chișinău trebuie să fie pregătit să ofere acestor oameni compensații.

*„Cea mai mare problemă în Republica Moldova este că noi depindem de energia și de rețelele electrice care trec prin regiunea transnistreană. Fără gazul rusesc, se oprește Moldgres. Cel mai grav este că va colapsa, va falimenta regiunea transnistreană. În situația în care Gazprom oprește livrările de gaz pe gratis în stânga Nistrului, ei falimentează practic în două luni de zile. Și atunci noi ne trezim cu o criză umanitară”, susține expertul.

Sergiu Tofilat a comentat și scandalul izbucnit astăzi între Ministerul Energiei și Moldovagaz. El crede că Moldovagaz ar fi încercat să respecte clauzele contractuale cu Gazprom, care includ penalități pentru neutilizarea volumului de gaze stipulat în contract. În mod normal, în astfel de cazuri, cele două instituții ar trebui să-și coordoneze acțiunile.

„ Dacă admitem, reieșind din faptul că devierea admisă la volum e 5 procente și Moldovagaz afirmă că la moment devierea pe volum consumată mai mult este mai mult de 6,8 procente, avem volumul de 1,8 procente din ceea ce e planificat și la el se calculează penalități. Moldovagaz trebuia să achite suplimentar pentru acest volum. Era să fie pusă povara pe spatele nostrum”, a declarat Tofilat.

Întrebat dacă ar fi posibilă renegocierea sau întreruperea contractului cu Gazprom, Tofilat a spus că asta ar fi practic imposibil, întrucât noi depindem de energia electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult