Politic

A fost promulgată legea care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării

Legea care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în legislația țării a fost promulgată astăzi. Anunțul a fost făcut de șefa statului Maia Sandu, care a accentuat că „limba de stat a Republicii Moldova este cea română”.

„Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem - într-un glas - că vorba dulce mult aduce”, a continuat Maia Sandu.

Mai mult, șefa statului declară ce „cei care au zis decenii la rând că cetățenii Republicii Moldova, vorbesc limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit să dezbine societatea.

„Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională”, mai susține președinta.

Amintim că pe 16 martie, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.

Opoziția parlamentară a criticat decizia, menționând că Legea Supremă poate fi modificată doar prin referendum și cu votul a 67 de deputați, iar ceea ce au făcut deputații PAS este o ilegalitate. Proiectul a fost criticat și de Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că, urmând logica istorică, limba română trebuie să se numească limba moldovenească și nu invers. Potrivit ei, este vorba despre dialecte diferite, deși lingviștii de pe ambele maluri ale Prutului au demonstrat că limba moldovenească nu există.

Pe de altă parte, autoritățile din România, au salutat adoptarea legii și au remarcat că aceasta „are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova”. De asemenea, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult