Au picat testul integrității: Nouă din cei 12 non-judecători care au aspirat la funcția de membru al CSM au ratat evaluarea Comisiei Pre-Vetting
Doar trei din cei 12 non-judecători care au aspirat la fotoliul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au promovat testul integrității, în timp ce alți nouă au fost respinși de Comisia Pre-Vetting.
Într-un comunicat emis, Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea candidaților propuși de Parlament la funcții în CSM și a emis ultima decizie în acest sens. Conform sursei citate, nu a promovat evaluarea integrității nici ultimul candidat non-judecător la CSM propus de Parlament, Alexandru Rotari. Decizia a fost transmisă atât candidatului, cât și Parlamentului. Hotărârea Comisiei poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, în cinci zile din data recepționării.
Precizăm că 12 candidați cu experiență profesională relevantă în drept, admiși la concurs printr-o decizie a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, au trecut prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, desfășurat de Comisia Pre-Vetting, pentru a putea deveni eligibili să ocupe o funcție de membru în CSM. Sursa citată precizează că, urmare a evaluării non-judecătorilor, au fost emise trei decizii de promovare și nouă decizii de nepromovare a evaluării.
Precizăm că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat luni că Legislativul va vota în ședința de astăzi, 30 martie, noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor. Potrivit speakerului Parlamentului, votul va permite CSM-ului să își înceapă activitatea. Grosu a făcut apel repetat la magistrați să se convoace într-o nouă adunare pentru a delega noii membri în CSM din rândul judecătorilor.
Se întâmplă după ce Adunarea Generală a Judecătorilor s-a întrunit în ședință pe 17 martie, după o pauză de patru ani. După cinci ore de discuții, în care magistrații au ținut discursuri critice, numind reformele din justiție „lipsite de profesionalism”, ședința a fost întreruptă până la data de 28 aprilie, fără să fie propus vreun candidat în componența CSM. Autoritățile au calificat situația din justiție drept una excepțională, fiind convocat Consiliul Suprem de Securitate.