Economic

Partenerii de dezvoltare, dispuși să ofere sprijin producătorilor agricoli

Seceta, crizele și războiul din Ucraina au lovit dur în agricultură. Totuși cel mai mult au avut de suferit micii producători. Afirmația aparține ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea din cadrul emisiunii „Bună Seara”, de la Moldova 1.

ziarulfinanciar
Sursa: ziarulfinanciar

Una dintre problemele cu care se confruntă fermierii mici este cea a comercializării producției proprii. Producătorii agricoli își vând marfa pe bănuți, fără a-și recupera cheltuielile. Acesta fiind deseori motivul renunțării la ideea de afacere.

„De multe ori unui fermier mic îi este mai convenabil să dea pământul în arendă, decât să îl prelucreze singur. Noi ne propunem ca să protejăm fermierii mici fiindcă dacă ei dispar din sate, va dispărea și populația. Necesitatea investițiilor în sectorul agricol, la toate nivelele, celor mici și celor mari este cu mult mai mare decât noi o efectuăm", a precizat Vasile Mârzenco, directorul Federației Naționale Fermierilor.

Totodată, invitații au adăugat că partenerii de dezvoltare sunt gata să sprijine crearea grupurilor de producători.

„Cei de la ONU, FAO, agențiile specializate se străduie să întărească capacitățile fermierilor ca să utilizeze tehnologii și metode care sunt rezistente la secetă și să ajute la o productivitate mai mare. Cei drept asta se mișcă cu pași înceți, dar siguri. În principal, constatăm o diminuare de aproximativ 50 % a productivității la principalele culturi fiind pentru R. M o pierdere mare. Ceea ce facem acum, împreună cu Guvernul și Ministerul Agriculturii este să ajutăm la necesitățile imediate ale fermierilor”, a comunicat Tudor Robu, adjunctul Organizației Unite pentru Alimentație și Agricultură în Republica Moldova.

Viceprim-ministrul și Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, prezent la emisiune a menționat că autoritățile insistă pe ideea cooperării micilor producători după practica europeană.

„Când vorbim despre gospodărie țărănească, vorbim despre o fermă de familie care se folosește preponderent munca membrilor familiei. Și noi încercăm ca aceste gospodării țărănești să treacă totuși de la etapa de agricultură în care ei doar produc ca să consume, la o agricultură bazată totuși un pic pe economie. Adică să facă și bani în plus, mai mult decât ar fi o pensie sau un salariu", a mai spus ministrul.

Potrivit Vicepremierului, fermierii care vor coopera vor beneficia de subvenții majorate.

Astfel, în anul 2023 fondul de subvenții de stat pentru agricultură va constitui 2 miliarde 100 de milioane de lei, constituind cea mai mare suma de la implementarea mecanismului sistemului de subvenționare din țară.

Citește mai mult