Artă și tradiție la Muzeul Național de Etnografie, unde a fost organizat un atelier de încondeiere a ouălor
Meșteri populari, profesori de educație tehnologică, medici, casnice și chiar un turist din Africa Centrală au participat la un atelier de încondeiere a ouălor la Muzeul Național de Etnografie. Au urmat pas cu pas sfaturile unuia dintre cei mai tineri și mai valoroși etnologi din România, Sebastian Paic, privind tehnica de încondeiere a ouălor cu ceară și băi succesive de culoare. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.
Ludmila Gonța a lăsat treburile din gospodărie și a venit să însușească ceea ce nu a reușit în copilărie.
„Mama încondeia și mi s-a părut că mama o să trăiască veșnic și o să dovedesc să învăț, dar nu am dovedit și iată vreau să învăț, ca să transmit și eu mai departe”, spune casnica Ludmila Gonța.
„Cu greu, mâna îmi tremură. Am împărțit, cum a spus profesorul, în opt dreptunghiuri și mai departe o să facem Steaua din Betleem sau Steaua cu opt colțuri. Vreau să duc și elevilor mei de la școala, măcar ei să cunoască această artă”, spune meșterul popular Parascovia Pasat.
„Voi merge acasă, voi exersa și, sper, anul acesta de Paște să am ouă încondeiate pe masă, cu semne tradiționale practicate în spațiul românesc”, spune farmacista Andreea-Natalia Rusnac.
Și un turist din Africa s-a alăturat grupului în dorința de a însuși tehnica încondeierii ouălor.
„Sunt pasionat de istorie, de tradiții și vreau să organizez și la hotelul meu din Burundi ateliere de promovare a tradițiilor”, menționează Emeir Rakeza.
În domeniul artei încondeierii ouălor suntem la etapa recuperării tradițiilor, afirmă etnologul Varvara Buzilă.
„S-a produs o ruptură vizibilă între ceea ce se practica cândva prin satele noastre. Cred eu, după această întrunire, mult mai multe localități vor reveni la tradiția lor firească”, spune Varvara Buzilă.
„Este un obicei foarte vechi precreștin, care a fost asociat sărbătorilor de Paști, dar este un simbol al vieții, al nașterii și al renașterii naturii. Văzând câtă lume este și bucuria cu care participă, mă încarc de energii spirituale. Este o mare bucurie”, spune etnologul și muzeograful din România Sebastian Paic.
„Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Este un schimb de experiență foarte frumos între Sebastian Paic și meșterii noștri”, constată directorul Muzeului Național de Etnografie, Petru Vicol.
Sebastian Paic a avut trei ateliere de încondeiere a ouălor în Republica Moldova. Anterior, a împărtășit tainele acestei arte tradiționale în mai multe țări europene.