Traininguri pentru antreprenorii ucraineni care au hotărât să-și transfere afacerile în Republica Moldova
Zeci de antreprenori ucraineni au fost nevoiți să își închidă afacerile din cauza războiului. Odată veniți la noi, zilnic se confruntă cu diverse probleme de integrare sau dezvoltare. În sprijinul ucrainenilor care intenționează să-și transfere afacerile în Republicii Moldovei sunt organizate diverse cursuri de instruire și webinare gratuite cu participarea avocaților și consultanților de afaceri.
Potrivit statisticilor din Ucraina, în anul 2021, din numărul total de cetățeni doar 7% erau săraci. În prezent, însă, procentul se ridică la 25. Printre ucrainenii care vor să își dezvolte afacerea la noi în Republica Moldova este și Artiom Hapotîi, proprietarul unei agenții de marketing. Antreprenorul a inițiat deja un parteneriat cu câteva restaurante și magazine din țară.
„Noi am venit printre primii și la început am întâmpinat dificultăți practic în orice domeniu. Pentru mine este important să-mi dezvolt afacerea pe piața din Republica Moldova. Echipa nu este cu mine. Eu îi pot ajuta să își crească veniturile, iar ei, la rândul lor, să investească în Ucraina”, povestește antreprenorul refugiat.
Organizatorii webinarelor spun că ucrainenii refugiați se confruntă cu două probleme: migrație și posibilitatea de angajare legală și dezvoltarea afacerii la noi în țară. La unul dintre webinarele tematice s-au înscris peste 30 de antreprenori ucraineni. Ei vor fi familiarizați cu normele de organizare a afacerilor în Republica Moldova, fiscalitate și comerț electronic.
„Avem o abordare la cerere, la ofertă, adică colectăm întrebările practice din teren de la oameni, de la antreprenori, de la refugiați și pregătim răspunsurile. Avem un chat box în care oricine interesat poate pune o întrebare. Și ca efect persoana primește răspuns concret la întrebarea concretă”, menționează juristul Roger Gladei, reprezentantul unui birou de avocați.
„Am creat chiar documente care pot servi ca documente de ghid și documente utile pentru a fonda o afacere și a gestiona o afacere din punct de vedere procedural și procesual, ca la carte. Când s-a început criza, lumea a înțeles că trebuie lucrurile cumva să le așeze altfel”, spune directoarea unei companii de consultanță Angela Gladei.
Programul de susținere a ucrainenilor este dezvoltat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Guvernul Suediei.