Politic

Klaus Iohannis și Olaf Scholz, după reuniunea trilaterală cu Maia Sandu: „Republica Moldova nu este singură”

Republica Moldova nu este singură în parcursul său european și nici în fața provocărilor cu care se confruntă. Este mesajul tranșat transmis astăzi de președintele României, Klaus Iohannis, și cancelarul german, Olaf Scholz, după reuniunea trilaterală de la București, la care a participat și președinta Maia Sandu. Oficialii europeni au dat asigurări că Republica Moldova se poate baza pe „prieteni sinceri”, care acționează „hotărât” în sprijinul său.

„Vom continua să fim ferm și neabătut alături de Chișinău, cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale. Romania va fi mereu alături de Republica Moldova. Suntem uniți la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienței sale și pentru protejarea sa în fața acțiunilor destabilizatoare”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Republica Moldova face parte din marea familie a Uniunii Europene, a declarat, la rândul său, Olaf Scholz. Cancelarul Germaniei a dat asigurări, la București, că țara noastră poate miza și în continuare pe sprijinul țărilor membre în parcursul său european. Mai mult, oficialul european a apreciat determinarea autorităților de la Chișinău în realizarea reformelor necesare pentru aderarea la UE.

„Republica Moldova face parte din familia noastră europeană. (…) Salut în mod deosebit cât de determinată a abordat Republica Moldova reformele necesare, indispensabile pentru aderarea la UE. Republica Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru pe acest drum. (…) Republica Moldova nu este singură, ci beneficiază de sprijin masiv, internațional”, a declarat cancelarul german, Olaf Scholz.

Președinta Maia Sandu a apreciat, la rândul său, cooperarea dintre Republica Moldova și România și Germania. Șefa statului susține că proiectele realizate în comun vor aduce „beneficii reale” pentru cetățeni și vor „ancora puternic” Republica Moldova în spațiul european. Maia Sandu a reiterat, la București, că Republica Moldova mizează, și în continuare, pe ghidarea și sprijinul României și al Germaniei pentru obținerea inițierii negocierilor de aderare la UE.

„Vă transmit recunoștința mea și a concetățenilor mei pentru sprijinul acordat, care ne-a arătat încă o dată că nu suntem singuri. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană - să ai prieteni pe care te poți baza. În marea familie europeană - acolo merge Republica Moldova și vă suntem recunoscători pentru susținerea acordată parcursului nostru spre aderarea la UE”, a declarat președinta Maia Sandu.

Reamintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie 2022. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nou recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

Recent, Maia Sandu a declarat că guvernarea de la Chișinău își propune să îndeplinească până la sfârșitul lunii aprilie toate condițiile pentru a începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Președinta țării susține că Republica Moldova este „destul de avansată” pe această cale.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult