Cultură

Expoziție consacrată regretatului cineast Valeriu Gagiu, vernisată la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău

„Legenda filmului - Valeriu Gagiu” este genericul unei expoziții consacrată regretatului scenarist, regizor și poet Valeriu Gagiu, cu prilejul aniversării a 85 de ani de la naștere. Evocarea sa a avut loc la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău și a readus în atenția activitatea și destinul unuia dintre pilonii artei cinematografice naționale, care a avut curajul să înfrunte regimul și să creeze opere cinematografice actuale și astăzi prin mesaj și măiestrie artistică.

Facebook/Muzeul de Istorie al orașului Chișinău
Sursa: Facebook/Muzeul de Istorie al orașului Chișinău

Valeriu Gagiu a venit în cinematografie din literatură, iar scenariul la primul său film „Omul merge după Soare” a fost un adevărat poem respins de autorități.

„Un film nemaipomenit, major, frumos, cu vise despre o copilărie fericită. I-a părut lui Bodiul că el prea se orientează după Occident, prea multă descătușare, prea multă viață”, spune Ana-Maria Plămădeală, doctor habilitat.

Deși a luat Premiul I la Festivalul de Film de la Helsinki, „Omul merge după Soare” a fost interzis. Aceeași soartă au avut-o și alte două producții – „Când pleacă cocorii” și „Gustul pâinii”.

„Gustul pâinii” în care el arată că rușii au adus pe pământul nostru colectivizarea, represiile, de aceea filmul acesta a fost pus pe poliță și Gagiu era considerat cel mai antisovietic”, a mai spus Ana-Maria Plămădeală.

Expoziția reunește imagini fotografice din copilăria lui Valeriu Gagiu, de pe platoul de filmare. Unele obiecte personale amintesc despre dramele și interdicțiile prin care a trecut.

„Practic, toate lucrările sale sunt o lecție pentru noi. A reușit atât în filmele de ficțiune, cât și în filmele documentare să transmită mesaje concrete și chiar curajoase”, a declarat Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor.

Filmele lui Valeriu Gagiu se află la Studioul „Moldova-Film”.

„Le digitalizăm și deja am început să le distribuim la cinematografe. Ne mândrim și putem să le prezentăm și peste hotarele țării”, a declarat Ala Grecu, director interimar „Moldova-Film”.

Valeriu Gagiu s-a născut în ziua de 1 mai 1938, la Chișinău. A decedat subit în decembrie 2010, iar mai multe proiecte cinematografice au rămas nefinalizate.

Citește mai mult