Securitatea energetică a Republicii Moldova – o prioritate pentru UE și SUA. Borrell și Blinken promit asistență financiară pentru tranziția la energia verde
Securitatea energetică a Republicii Moldova este o prioritate pentru Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Ucraina este, însă, cap de listă pe agenda Occidentului, pentru că Rusia a distrus aproape 50 la sută din sistemul electroenergetic ucrainean și controlează Centrala nucleară de la Zaporojie, care a devenit un instrument de șantaj. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a întreprins o vizită la Bruxelles, pentru reuniunea consiliului energetic Statele Unite-Uniunea Europeană. Potrivit declarației comune, Republica Moldova va primi asistență financiară pentru integrarea totală în sistemul energetic european și pentru tranziția la energia verde.
„Concentrându-ne pe cei mai afectați de războiul Rusiei: Anul trecut în iunie, Uniunea Europeană a oferit statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova. Privind în viitor, dorim să sprijinim Ucraina în reconstruirea sistemelor de energie verde. Tranziția la energie verde și securitatea energetică pentru vecinii noștri direcți - Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest - sunt priorități-cheie pentru noi”, a declarat Josep Borrell, șeful serviciului de Externe al UE.
Ucraina a primit din partea Statelor Unite, Uniunii Europene și a grupului de țări G7 peste patru mii de generatoare, peste o mie de transformatoare, piese și echipamente, cabluri, întrerupătoare automate pentru lucrările de reparație a rețelei electroenergetice care a fost ținta bombardamentelor rusești în timpul sezonului rece. Atacurile asupra infrastructurii ucrainene au provocat întreruperi masive de curent în Republica Moldova.
„Președintele Putin a mizat că șantajul său energetic va descuraja Europa și comunitatea internațională să se ridice împotriva agresiunii din Ucraina. S-a înșelat. A dublat miza și a oprit livrările de gaze în multe țări europene sau le-a redus brusc, forțând scumpiri record în Europa și în lume. A încercat să nimicească infrastructura energetică a Ucrainei, distrugând 50% din rețeaua ucraineană, lăsând milioane fără electricitate și căldură. Iarăși, a eșuat. Ucraina nu a cedat și stă fermă. Europa nu a cedat și stă fermă. Lumea întreagă își reduce dependența energetică față de Rusia”, a declarat Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.
Țările Uniunii Europene au redus consumul de gaze anul trecut cu 19 la sută, s-au reorientat spre furnizori de încredere. Importurile de gaz lichefiat din Statele Unite au crescut simțitor peste 50 de miliarde de metri cubi anul trecut.
„Importurile de gaz lichefiat american au crescut de două ori anul trecut. Cred că nu este doar o situație temporară, ci marchează o schimbare structurală a conceptului energetic european și de orientare comercială. Consider că prioritatea în acest an trebuie să fie lucrul în comun pentru asigurarea securității energetice a Ucrainei și vecinilor Uniunii Europene”, a declarat Kadri Simson, comisarul UE pentru Energie.
Republica Moldova a fost acceptată anul trecut în rețeaua electrică europeană, însă nu are deocamdată o interconectare directă cu România. Importurile de avarie în situația deficitului de curent electric, au fost realizate prin nodul energetic Cuciurgan din stânga Nistrului. Linia Vulcănești-Chișinău care scoate din ecuație regiunea transnistreană ar trebui să fie gata în cel mult doi ani. Iar conexiunea Bălți-Suceava este deocamdată la nivel de proiect. Totuși, există două interconectări de gaze naturale: la Ungheni și în sud, prin coridorul transbalcanic.