Politic

Maia Sandu: Interesele țării sunt prioritare. Cei care vor merge împotriva statului, vor trebui să-și asume aceste acțiuni

Continuă scandalul declanșat de vizita deputaților PSRM la Moscova, iar cazul a fost comentat și de președinta Maia Sandu. Șefa statului afirmă că cetățenii noștri sunt obligați să respecte interesele țării, în contextul în care Republica Moldova se află într-un război hibrid, provocat de Rusia, iar cei care vor merge împotriva statului, vor trebui să-și asume aceste acțiuni.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Ce fac socialiștii de la PSRM este treaba lor, dar trebuie să țină minte că ei sunt cetățeni ai Republicii Moldova și sunt obligați să respecte interesul Republicii Moldova. În situația în care vor comite acțiuni, care vin împotriva statului Republica Moldova, vor trebui să-și asume aceste acțiuni și, respectiv, responsabilitatea pentru asta”, a declarat președinta Maia Sandu.

Amintim că, miercuri, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) s-a adresat cu o sesizare la Procuratura Generală, prin care cere scoaterea Partidului Socialiștilor în afara legii, după ce o delegație a PSRM, în frunte cu secretarul executiv al formațiunii, Vlad Batrîncea, a mers în vizită la Moscova și s-a întâlnit cu membrii partidului de guvernământ din Federația Rusă, „Edinaia Rossia”. Potrivit CUB, această acțiune poate fi echivalată cu „trădarea de patrie”. De cealaltă parte, contactată de Moldova 1 pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a PSRM, Carmena Sterpu, a declarat că socialiștii „nu vor reacționa la tentativele neinspirate ale unui partid de a se promova prin atragerea PSRM în polemici publice”.

Maia Sandu a comentat și migrarea deputaților socialiști spre Mișcarea pentru Popor. Șefa statului afirmă că acest fapt pare să fie mai degrabă un act de corupție, decât un exercițiu democratic.

„În istoria Republicii Moldova am văzut mai multe situații similare. În general, se poate întâmpla ca cineva să-și schimbe preferințele politice, dar noi putem suspecta că aici e vorba de corupție, pentru că am văzut, în trecut, și pentru că știm cum lucrează grupările criminale în Republica Moldova. Dar aceste lucruri trebuie dovedite și după asta sancționate. Președinția nu este instituția care poate să facă acest lucru, dar o poate face Procuratura, alte instituții ale statului și știm că se lucrează pentru a combate finanțarea ilegală a partidelor politice, pentru a combate acțiunile de corupere, dar încă e mult de lucru pe această parte. După mine, aceasta nu înseamnă democrație, asta arată mai mult a acte de corupție”, a menționat șefa statului.

Amintim, că trei deputați socialiști au părăsit fracțiunea PSRM din Parlament. Gaik Vartanian a aderat la Mișcarea Alternativă Națională condusă de Ion Ceban, iar alți doi parlamentari - Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan - s-au alăturat „Mișcării pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”.

Citește mai mult