Politic

Republica Moldova prezintă la Bruxelles primul raport privind îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene

Republica Moldova va prezenta miercuri, 19 aprilie, la Bruxelles, primul Raport privind îndeplinirea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, într-o conferință de presă comună susținută cu omologul său olandez, Wopke Hoekstra, aflat în vizită oficială în țara noastră.

Șeful diplomației moldovene a declarat că o bună parte din recomandări au fost îndeplinite deja, iar o altă serie „țin de procese care nu se termină niciodată”, inclusiv de îmbunătățirea constantă a sectorului justiției.

„Pentru noi este o zi foarte importantă astăzi, este pentru prima dată când țara noastră prezintă și trimite la Bruxelles primul nostru raport, prima noastră contribuție la raportul de extindere a Uniunii Europene, raport care va fi elaborat și scris de Uniunea Europeană până în luna octombrie. Astăzi trimitem acest raport, de aproape o mie de pagini la Bruxelles care explică foarte detaliat care sunt progresele și care este gradul nostru de ajustare și progres în procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană(...). Procesul în justiției nu se termină anul acesta, dar progresele înregistrate sunt suficiente ca UE să ne accepte în următoarea etapă a procesului de Aderare la UE”, a precizat oficialul.

Solicitat să spună în ce măsură Republica Moldova a îndeplinit recomandările Comisiei Europene, Popescu a precizat că „o bună parte din recomandări au fost îndeplinite”, iar „o altă serie de recomandări țin de procese care nu se termină niciodată”. Vicepremierul a subliniat că pentru Republica Moldova este esențială înregistrarea unor progrese vizibile. Mai mult, spune Nicu Popescu, cel mai mare „pericol” pentru aderarea Republicii Moldova la UE este împiedicarea de către unele persoane a reformării acestui sector.

„Pentru R.Moldova obiectivul este demonstrarea unor progrese vizibile și substanțiale. Aceste rezultate sistemice si sistematice încep să fie văzute: condamnarea lui Șor, revenirea aeroportului în gestiunea statului. Avem mai multe pachete legislative are urmează să clarifice anumite domenii care vor facilita funcționarea justiției, mai multe legi adoptate. Prin aceste măsuri, Republica Moldova deja a demonstrat progrese și evident, mai avem mult de lucru, în special în domeniul justiției. Cea mai mare așteptare și cel mai mare pericol pentru parcursul nostru european vine din domeniul justiției, fără îmbunătățirea drastică, dramatică și rapidă a situației cu corupția parcursul european al Republicii Moldova va fi complicat și frânat. Toți acei care încearcă să împiedice reforma justiției sunt un impediment pentru pacea și aderarea noastră la UE”, a mai spus Nicu Popescu.

Pe 4 martie 2022, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. În iunie a aceluiași an, Consiliul European la recomandarea Comisiei Europene a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

Autoritățile de la Chișinău și-au asumat angajamentul să îndeplinească recomandările instituțiilor europene privind întreprinderea măsurilor în mai multe domenii. Recomandările Comisiei Europene în special se referă la combaterea fenomenului corupției, reforma justiției, deoligarhizarea și reducerea influenței intereselor private, funcționarea instituțiilor democratice, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Citește mai mult