Cultură

La Chișinău a fost lansat romanul „Deportări din valea Răutului” semnat pictorul Leonid Popescu

A fost în echipa pictorilor care au zugrăvit bolta și interiorul Catedralei Nașterea Domnului din capitală, a pictat mai multe biserici și mănăstiri din România și din Ucraina, a muncit în atelier, a inaugurat expoziții iar, în ultimii ani, scrie și cărți apreciate de cititori. Pictorul și scriitorul Leonid Popescu a fost omagiat la Academia de Științe a Moldovei (AȘM) cu prilejul aniversării a 70-ea de la naștere. A lansat romanul „Deportări din valea Răutului” și a prezentat o impresionantă colecție de picturi.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„O sărbătoare a colaborării dintre știință, artă și credință. Știință fiindcă evenimentul are loc la Academia de Științe, iar artă și credință e în legătură cu vernisarea expoziției „Cuvânt și culoare” a artistului plastic Leonid Popescu”, menționează președintele AȘM, Ion Tighineanu.

„Este un om de artă care a îmbinat prezentul prin frumusețea cuvântului spus, prin adevărul pe care trebuie mereu să-l împărtășească un scriitor și prin cromaticul pânzelor sale”, constată criticul literar Vitalie Răileanu.

Cele 24 de lucrări expuse reprezintă o sinteză a creației pictorului, afirmă exegeții.

„Știința îl face pe om specialist, arta îl face pe specialist om. Faptul că distinsul Leonid Popescu are posibilitate să se manifeste și în această sală este un lucru minunat. Văd aici peisaje, portrete, sunt cele două coordonate de bază ale creației sale”, spune criticul de artă Eleonora Sâdnic.

La eveniment a fost lansat cel de-al cincilea roman al lui Leonid Popescu, „Deportări din valea Răutului”.

„Iată că Leonid Popescu sensibilitatea sa o pune atât pe pânză, cât și în cuvinte. Acest roman este consacrat consătenilor săi care au fost deportați”, menționează profesorul universitar Silvia Cheianu.

„Eu am scris un roman despre cei care au fost deportați în 1940, 46-49, deci, o istorie adevărată, scrisă pe baza a ceea ce mi-a povestit bunica mea, care a fost în Siberia, și mama, care a suferit, și bunicul, care a fost dus în Ulan-Ude, la 6 mii de kilometri, și nu s-a mai întors”, spune scriitorul Leonid Popescu.

După ce a fost prezentat în mai multe orașe din România, romanul „Deportări din valea Răutului” va fi lansat pe 25 aprilie la Cernăuți.

Citește mai mult