Regional

Tendința alolingvilor din Bălți de a studia în limba română este în continuă creștere

Alolingvii din Bălți au făcut alegerea: învață limba română din respect pentru Moldova, dar și pentru a ajunge peste Prut. Tendința tinerilor de a studia în limba română este în continuă creștere. Vorbitorii de rusă sunt asigurați cu asistența și materialele didactice necesare.

Iana Antoniuc a învățat într-o școală cu predare în limba rusă, dar pentru a cunoaște limba țării în care locuiește, a optat pentru ore individuale de română. Din propria experiență a înțeles că a cunoaște mai multe limbi înseamnă să poți deschide mai multe uși. Așa că și-a înscris și fiica la o grădiniță cu predare în limba română.

„Prima perioadă a fost foarte greu. Ea plângea, voia acasă, spunea că nu înțelege această limbă. I-am spus Sofiei că o va învăța treptat, câte un cuvânt. Și acasă exersam. Pâine, lapte, scaun - cuvinte simple. Acum sunt foarte mulțumită. Înțeleg că am făcut o decizie corectă și văd rezultatul”, spune Iana Antoniuc.

Grădinița nr. 43 din Bălți, cu predare în limba română, este frecventată de 315 copii, 76 dintre ei sunt din familii vorbitoare de limba rusă.

„Copilul mai mare, cu o diferență de vârstă de 7 ani, l-am înscris tot la această grădiniță. A mers la școală moldovenească. După grădiniță i-a fost ușor. Am decis că și fiica mai mică va merge la grădiniță și școală moldovenească”, a declarat Ludmila Glavan.

„Ei continuă să învețe în limba română, au rezultate frumoase și ne mândrim de succesul lor. Suntem bucuroși că își învață părinții. Se adaptează foarte repede. Copiii sunt prietenoși, învață ambele limbi”, spune metodista Nadejda Stratan.

Școala primară „Spiridon Vangheli" este frecventată de 59 de copii care au vorbit acasă doar limba rusă. Acesta nu a fost însă un obstacol pentru ei de a învăța limba română.

„Cu mama și tata vorbesc în limba română. Cu colegii de clasă care nu cunosc limba rusă tot în română vorbesc. Când am venit în această clasă, am început să comunic cu tata mai mult în limba română. Și tata vorbește mai bine în română”.

„Acești copii se adaptează pentru că mulți vin din grădinițe, unde au învățat limba română. Noi așteptăm toți copiii, pentru că avem experiență de ani de zile. Practic, nu am avut clase în care să nu învețe măcar un copil vorbitor de rusă”, susține directoarea școlii „Spiridon Vangheli”, Valentina Goiman.

Potrivit Direcției Învățământ din Bălți, 176 de absolvenți de licee din municipiu, promoția 2022, învață în România. 23 dintre ei vin din licee cu predare în limba rusă.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult