Prima reuniune a Adunării Poporului din Kazahstan după reforma sistemului politic. La eveniment au participat și delegații ale comunităților de moldoveni
Cea de-a 32-a sesiune a Adunării Poporului din Kazahstan și-a încheiat lucrările, în Astana. Sloganul ediției a fost „Kazahstanul echitabil: unitate, stabilitate și dezvoltare". Este prima sesiune, după modificarea Constituției și reformarea sistemului politic din această țară. 20 de mii de invitați au participat la eveniment, iar printre aceștia s-au aflat și delegații ale comunităților de moldoveni și români, stabiliți în Kazahstan.
În Kazahstan, locuiesc peste 120 de etnii, iar la începutul anilor 90, kazahii nu constituiau majoritatea în propria țară. Pentru a evita potențialele conflicte și confruntări interetnice, la inițiativa președintelui de atunci Nursultan Nazarbaiev, a fost fondată, în 1995, Adunarea Poporului din Kazahstan. Pe parcursul anilor, aceasta a fost abilitată cu noi împuterniciri, iar după recentul referendum constituțional, a obținut dreptul de a delega cinci deputați în Parlamentul Kazahstanului.
Președintele Tokaev, adresându-se către participanții Asambleii a menționat, că, în circumstantele existente, este foarte important să fie consolidat statul, să fie asigurată securitatea lui și să fie dur sancționată orice tendință de separatism sau provocare la conflicte interetnice.
La Lucrările ediției a 32-a a Adunării Generale a Popoarelor Kazahstanului au participat și conaționalii noștri.
„Sunt acuma multe probleme cu limba de stat. Trebuie să fie o trecere treptată, să nu fie o trecere totală, fiindcă Kazahstanul, dacă știți, practic toți au vorbit numai în rusă și este foarte greu de trecut la limba de stat, limba kazahă”, a afirmat Nicolae Pluschis, președinte a asociației „Dacia” Karaganda.
„Astăzi, limba și cultura română este studiată de tinerii de diverse naționalități, evident, în primul rând, de etnicii români și moldoveni. Nici noi nu stabilim bariere. Fiecare doritor, absolut gratis, poate studia la centrul nostru limba și cultura română, istoria civilizației”, a spus Alexandru Urmașov, președinte a asociației „Dacia” Karaganda.
În cadrul sesiunii, președintele Kazahstanului, Kassym Tokayev, a numit doi vicepreședinți ai Adunării Poporului, unul dintre ei fiind chiar conaționala noastră, Aurica Diac, președinta Asociației românilor și moldovenilor „Bucovina" din Pavlodar.