Republica Moldova a fost invitată să adere la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene
Republica Moldova a fost invitată să adere la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. În cadrul unei vizite a Înaltului Comisar European pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič, a oferit ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, parcursul spre aderare la acest mecanism. Astfel, pompierii și salvatorii moldoveni intră în ultima fază de pregătire pentru a se alătura cooperării internaționale în domeniul prevenirii dezastrelor și situațiilor de risc.
Odată ce Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, IGSU a solicitat o evaluare a capacităților de gestionare a preveniri dezastrelor. Ministrul de Interne, Ana Revenco, susține că timp de un an, prin mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, sistemul de securitate și sănătate al țării noastre a primit ajutoare în valoare de 15 milioane de euro.
„Procedura de aderare include mai mulți pași, suntem pregătiți, iar echipa este închegată. Înțelegem care sunt sarcinile trasate în fața noastră. Avem toată convingerea că cu suportul statelor membre deja deveniți colegi în cadrul acestui misiunii vom reuși în termenii stabiliți să parcurgem toți pașii necesari pentru a devenii membri familiei de salvatori și pompieri la nivel European”, a declarat Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne.
Înaltul Comisar European pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič, a înmânat un document care include măsuri privind reducerea impactelor situațiilor de urgență, dar și diminuarea consecințelor acestora.
„Sunt convins, doamnă ministru, că acest lucru este posibil, aderarea la Mecanismul de protecție civilă al UE deoarece ați demonstrat în nenumărate rânduri că puteți ajuta pe alții. De exemplu, cutremurul din Turcia, incendiile forestiere din Grecia din 2021 și ajutorul pentru vecinii voștri din România în timpul pandemiei”, a declarat Janez Lenarčič .
Odată cu aderarea la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, Republica Moldova va putea miza pe suportul din partea celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene.