Sondaj printre transportatori: Cea mai gravă problemă este timpul lung de așteptare în vamă. Situația s-a agravat odată cu invazia Rusiei în Ucraina
Transportatorii de marfă și agenții economici, care au semnate contracte cu firme de peste hotare, trag un semnal de alarmă: din cauza timpului lung de așteptare în vamă, ei riscă să-și piardă partenerii de afaceri din Uniunea Europeană. Totodată, asta înseamnă cheltuieli suplimentare, pe care le suporta atât transportatorii, cât și exportatorii de marfă din Republica Moldova, dar și exodul forței de muncă. Problemele au fost identificate în cadrul unui sondaj, realizat de experți naționali și internaționali.
Iulian Postică este administratorul unei asociații internaționale a transportatorilor din Republica Moldova și reprezintă interesele a peste 450 de titulari de carnete de TIR. Potrivit lui, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă transportatorii internaționali de marfă ține de timpul de traversare a frontierelor, situația devenind și mai acută după invazia Rusiei în Ucraina.
„Situația dată duce atât la pierderi comerciale pentru operatorii de transport, pentru exportatori, duce la penalități pentru neîndeplinirea în timp a comenzilor, crește costurile de transport, foarte gravă este situația în privința șoferilor, care din păcate părăsesc Republica Moldova și optează pentru activitatea în interiorul UE”, spune administratorul AITRM, Iulian Postică.
Pentru a scoate în evidență problemele pe care le înfruntă agenții economici din țară, Camera de Comerț și Industrie (CCI) în comun cu Centrul de Comerț Internațional de la Geneva au realizat un Sondaj de Afaceri în care au intervievat peste 700 de companii, implicate în comerțul de mărfuri și în cel al serviciilor.
„Republica Moldova are potențialul de a-și crește exportul anual cu peste 2 miliarde de dolari, în următorii cinci ani. Cu toate acestea, aproximativ 1,2 miliarde de dolari din acest potențial neexploatat riscă să nu fie realizat din cauza diferitelor bariere”, menționează Ashish Shah, director, diviziunea programe de țară, ITC.
„Noi lucrăm cu Uniunea Europeană pentru a promova legături mai strânse între țările Parteneriatului Estic. Vrem să propunem un plan de acțiune, ca exporturile din Republica Moldova să se desfășoare mai ușor, să fie mai puțin costisitoare și, ca rezultat, mai competitive pe piața internațională”, subliniază expertul în domeniul comerțului Samidh Shrestha.
Sondajul a fost realizat în perioada octombrie-decembrie a anului trecut.
„Scopul urmărit este ca să micșorăm timpul pe care îl pierd agenții economici, când stau în vamă. Toată procedura este îngreunată, să facilităm procedura de depunere și de primire a anumitor documente în termeni cât mai restrânși”, menționează președintele CCI, Sergiu Harea.
Sondaje similare au fost realizate în Armenia, Azerbaidjan și Georgia.