Cea de-a 25-a ediție a Salonului internațional de carte pentru copii și tineri, lansată la Chișinău
45 de lansări de carte, întâlniri cu scriitorii îndrăgiți, ateliere de creație, expoziții de artă plastică, dar și o conferință internațională sunt doar o parte din evenimentele programate să aibă loc, până pe 7 mai, în cadrul celei de-a 25-a ediții a Salonului Internațional de Carte pentru copii și tineri, care a început astăzi.
Sute de cititori curioși au inundat Salonul de carte, care vine și de această dată cu o mare diversitate de titluri, imagini și forme atractive.
„Am ales o Enciclopedie, pentru că sunt atrasă de știință”.
„Foarte interesant, cu magneți”.
„Am ales cartea „Planete extreme"”.
Cu susținerea Ministerului Culturii, 10 mii de exemplare ale cărții-surpriză „Ștrengărița" vor ajunge gratis la cititori.
„„Ștrengărița" este, de fapt, o revenire la propria mea copilărie.Și de la dorul de casă, în copilărie, începe marele dor de cei dragi de acasă”, spune Claudia Partole.
La cea de-a 25-a ediție, salonul are aceeași misiune.
„Încurajăm copiii, tinerii să citească cărți bune.Un eveniment special va avea loc în cadrul campaniei naționale „Cartea deschisă", care se desfășoară anul acesta sub patronajul președintei Maia Sandu”, a menționat directoarea bibliotecii naționale „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.
„Noi avem nevoie ca generațiile care vin să fie îndrăgostite de carte. Este cel mai important instrument, cel mai important atribut al vieții spirituale - cartea!”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
„ICR „Mihai Eminescu" se află aici, pentru că, în strategia noastră, copiii și tineretul sunt o prioritate”, spune directorul adjunct al ICR „Mihai Eminescu”, Narcis Afrăsinei.
Instituțiile din Republica Moldova adoptă experiența României de promovare a lecturii în rândul tinerilor.
„Împreună cu Biblioteca Națională „Ion Creangă" din Republica Moldova, suntem parteneri în Programul pentru încurajarea lecturii, în primii ani de viață, care se numește „Punguța cu două cărți"”, a declarat președintele Asociației „Ovidiuro” din România, Marina Gheorghiu.
Ca niște dangăte de clopot, sunt și cărțile despre copilăria Sfinților.
„Arătăm copiilor, tinerilor și chiar adulților că și sfinții au avut o copilărie normală, aproape cum o au și copiii de astăzi, 24 cei care citesc și se roagă lui Dumnezeu”, spune Olguța Creangă-Caia, strănepoata lui Ion Creangă.
Creațiile corale românești și dansurile populare ucrainene au completat armonios atmosfera de la Salonul Internațional de Carte. Evenimentul va culmina, duminică, 7 mai, cu Gala Premiilor.