Filarmonica Națională va fi reconstruită după un proiect realizat de arhitecți germani
Eveniment mult așteptat în viața culturală a Republicii Moldova. Astăzi, au fost anunțați trei câștigători ai concursului internațional de soluții arhitecturale „Renaște Filarmonica". Aceștia au fost selectați de un juriu internațional dintre cele 27 de proiecte, propuse de arhitecți din 13 țări ale lumii.
Potrivit membrilor juriului, proiectele prezentate pentru concurs au impresionat prin soluțiile moderne, designul nonconformist, elemente de acustică performantă.
*„Bineînțeles, faptul că viitoarea Filarmonică se va afla exact în acest loc, trebuie să existe continuitate, dar cerințele față de sală sunt absolut moderne. Accentul pe care l-am pus noi au fost calitățile acustice ale viitoarei săli”, a spus Sergiu Prodan, ministrul Culturii.
Ideile propuse au fost analizate și selectate de un juriu internațional riguros.
*„Am apreciat, în primul rând, soluțiile arhitecturale și acustice. Or, Filarmonica este foarte importantă pentru Republica Moldova, reprezintă un templu sacru al muzicii, al frumosului, care va găzdui mai multe generații de muzicieni și spectatori”, afirmă Lino Bianco, arhitect, președintele Juriului.
„Rezultatele anunțate au constituit o surpriză pentru unii participanți. O echipă de studenți de la Universitatea Tehnică a ocupat locul întâi, în afara concursului”*.
„Locul 2, autor - Cataraga Vitalie, Republica Moldova. Locul 1 - Kock Thorsten, co-autor Bez Martin, Germania. Felicitări câștigătorilor și celor care au expediat aceste proiecte. Locul trei a fost ocupat, de asemenea, de o echipă din Germania. Proiectele au atras privirile prin forme, culoare, spații moderne”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
*„Mă bucură atitudinea arhitecților din toată lumea pentru acest obiectiv foarte important cultural. Deci, ei cred în potențialul Republicii Moldova, ei știu că aici se face muzică adevărată”, spun Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale.
„Este foarte important pentru un muzician, atunci când vine acasă, să poată să aibă un spațiu frumos, o acustică splendidă, ca să se poată simți la fel ca oriunde în lume”, a menționat Valentina Nafornița, laureată a concursurilor internaționale.
*„Avem nevoie de această Filarmonică, ca să rămână pe veacuri ca un simbol de solidaritate a moldovenilor cu cultura”, a spus Ion Sturza, fost premier.
„Este o arhitectură europeană spre care am dori și noi să ne mișcăm, o treaptă mai înaltă în creație”, a menționat Eugen Cațel, profesor UTM.
Directorul Orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale, Mihai Agafița, membru al juriului, a venit cu unele sugestii.
*„Sala este prevăzută pentru concerte simfonice. Noi ne dorim o sală polivalentă, care, din păcate, nu apare în niciun proiect din toate cele 27”, susține Mihai Agafița, membru al juriului, dirijor.
După acest prim pas spre readucerea în spațiul nostru a unei clădiri moderne a Filarmonicii Naționale, urmează consultări publice, la care vor fi invitați autorii primelor trei proiecte câștigătoare. Edificiul Filarmonicii Naționale a fost devastat de un incendiu, pe 24 septembrie 2020.
Clădirea Filarmonicii Naționale a fost dată în exploatare în 1913
Clădirea Filarmonicii Naționale a fost construită în 1912 și a fost dată în exploatare în 1913, în calitate de sediu al Circului. După trei decenii, a fost creată instituția Filarmonicii. În 1960, sub ghidarea arhitectului moldovean, Valentin Voițehovski, s-au efectuat lucrări de reconstrucție a edificiului. A fost schimbat interiorul, dar și intrarea principală care a fost decorată cu o arcadă cu șase coloane, care conferea clădirii grandoare și solemnitate.
În anul 2003, Filarmonicii i-a fost atribuit numele lui Serghei Lunchevici.
În decursul celor 90 de ani de activitate, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici" a devenit cea mai importantă instituție de concert din Republica Moldova desfășurând o amplă activitate în diverse direcții: muzică academică, populară și jazz. Aici și-au început activitatea cele mai reprezentative colective, precum formațiile „Joc", „Lăutarii", „Plai" sau orchestra „Noroc". De asemenea, nume legendare și personalități notorii ale culturii muzicale precum: Veronica Garștea, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu, Nicolae Botgros, Zinaida Julea, Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga sau Mihai Dolgan.
Pe 24 septembrie 2020, clădirea Filarmonicii a fost devastată de un incendiu. Tavanul sălii principale s-a prăbușit, iar flăcările s-au extins și au mistuit interiorul. Edificiul a fost afectat în proporție de 80 la sută. Au ars ambele săli de concerte, cele două scene, arhiva cu partituri, dar și zeci de instrumente muzicale. Una dintre cauzele stabilite de specialiști a fost nerespectarea regulilor pentru lucrările de secționare și tăiere a metalului. În pofida acestui eveniment nefast, activitatea concertistică a instituției a continuat și se desfășoară la Sala Palatului Republicii, unde au loc concertele pe perioada reconstrucției edificiului.
La doi ani de la incendiu, ministerul de resort a anunțat Concursul internațional „Renaște Filarmonica”, la care zeci de companii cu experiență în domeniu au venit cu soluții arhitecturale pentru reabilitarea edificiului. Un juriu internațional, format din arhitecți și specialiști din domeniul muzicii, au selectat câștigătorul concursului, care a realizat schița de proiect. Urmează consultări publice pentru elaborarea unei viziuni de reconstrucție a obiectivului cultural.