Cultură

Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret s-a încheiat cu Gala Premiilor

Întâlnirile și dialogurile dintre cititorii de toate vârstele cu cartea, scriitorii, editorii, bibliotecarii în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret au ajuns la final. Evenimentul, care s-a desfășurat pe parcursul a patru zile, a culminat cu Gala Premiilor și un concert-pledoarie pentru Pace, credință și armonie.

Vizitatorii care au venit la eveniment au profitat de reduceri și au achiziționat cărțile preferate.

Bucură reducerile pentru că vrem cărți multe, de toate și ne bucurăm că se organizează așa întâlniri cu iubitorii de citit.

„Sunt pozitive, sunt multe glume, sunt interesante.”;

„Alegem cărți și pentru noi și pentru copii.”

„Grație acestui salon, cartea pentru copii are viitor”, spune președintele juriului, Adrian Ghicov.

Juriul a acordat mai multe premii. Spre exemplu, poeta Maria Pilchin care a debutat în literatura pentru copii cu volumul „Doggy” s-a ales cu Premiul Cartea Anului.

„Cred că și un poet și un critic literar, la un moment dat, trebuie să se oprească și să scrie pentru copii pentru că e un public țintă strategic. Acolo trebuie să lucrăm la rădăcina culturii și viitorului nostru”, afirmă poeta Maria Pilchin.

Și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” a acordat trei premii.

„Oferim trei premii importante, unul pentru întreaga carieră, unul este pentru cea mai bună ilustrare a cărții pentru copii și unul pentru cea mai bună poezie pentru copii”, a menționat directorul adjunct al ICR, Narcis Afrăsinei.

„E o arătură Dumnezeiască acest salon unde parteneriatul cel mai sensibil între copiii, părinți, învățători, editori, scriitori, bibliotecari se produce la scena deschisă”, menționează scriitorul Iulian Filip.

„A lucra pentru copii este o mare responsabilitate. Copilul este atât de curat și credul - că acolo nu se admit abateri de la adevărul artistic, nici de la adevărul vieții”, spune scriitorul Alexei Colîbneac.

Organizatorii au planuri mărețe pentru următoarele ediții.

„Să fie o mai mare diversitate de edituri ,să participe edituri importante din România, mai ales, să vină și cu scriitori contemporani”, subliniază directoarea Bibliotecii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.

În cadrul Salonului au avut loc aproximativ 45 de lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, sesiuni de autografe, ateliere de creație și expoziții.

Citește mai mult